SBB-avknoppningens VD: ”Vi ska bli Sveriges största renodlade bostadsbolag”

SBB:s dotterbolag Sveafastigheter noteras på First North i Q4. "Jag är väldigt peppad", säger den blivande börs-VD:n Erik Hävermark, som inte tror att SBB:s skakiga börsresa påverkar investerarnas intresse att teckna.
Sveafastigheters VD Erik Hävermark
Sveafastigheters VD Erik Hävermark. Foto: Sveafastigheter

SBB förvärvade Sveafastigheter Bostad under fastighetsyran 2020 och idag står det klart att bolaget särnoteras på First North under fjärde kvartalet i år, något som det länge spekulerats om.

“Det är en väldigt positiv dag idag”, säger Erik Hävermark, VD för Sveafastigheter sedan i mars i år.

Hävermark var tidigare affärsutvecklingschef på Sveafastigheter och dessförinnan projektutvecklingschef på SBB.

Vilka erfarenheter tar du med dig från stormen på SBB?

“Att det är väldigt viktigt att ha en enkel, transparent struktur, vilket vi har, med enbart helägda bostadsfastigheter och inga joint ventures. En väldigt konservativ kapitalstruktur, vilket vi har med en belåningsgrad på 42% där 80% av belåningen kommer från det nordiska banksystemet. Och vikten av att ha ett operationellt fokus. Vi är ett fastighetsbolag och det är fastigheter vi ska fokusera på.”

“Har funnits stort intresse”

Hävermark utsågs till tillförordnad VD förra året och har sedan dess fokuserat på att göra Sveafastigheter till ett självständigt bolag, säger han. Moderbolaget SBB har samtidigt arbetat för att få en ägarspridning i bolaget med två parallella spår, antingen privat eller genom börsnotering.

Var det för lite privat intresse eftersom ni väljer notering?

“Det har funnits ett stort intresse generellt sett från investerare, sen är det en fråga för våra ägare vilken väg vi har valt. Som VD fokuserar jag på att skapa ett långsiktigt aktieägarvärde oavsett hur ägarstrukturen ser ut. Som noterat bolag är det så klart roligt att ge möjlighet för långsiktiga ägare framåt att investerara i Svefastigheter.”

SBB:s VD Leif Synnes har tidigare sagt att man avser att behålla aktiemajoriteten och det gäller fortsatt enligt Hävermark, med minst 50%.

Hur tror du SBB:s skakiga börsresa påverkar intresset att teckna aktier?

“Jag tror att man faktiskt ser att det är ett fristående bolag med en väldigt enkel och konservativ kapitalstruktur. Jag tror inte att man ser en risk eller begränsning givet historiken. Man gör analyser utifrån vad Sveafastigheter är idag.”

“Vi har märkt att det finns ett stort intresse generellt för fastigheter, i synnerhet för bostadsfastigheter i Sverige och då Sveafastigheter, som kommer att bli Sveriges största renodlade bostadsbolag”, slår Hävermark fast.

Alltid gillat fastigheter

I förvaltningsbeståndet finns 14.500 lägenheter varav 94% finns i Sveriges tre storstadsregioner och i universitets- och högskolestäder. I utvecklingsportföljen är 91% av de 7 200 lägenheterna lokaliserade i Stockholm-Mälardalen.

“Vi har en stor förvaltningsportfölj i väldigt starka städer och regioner runt om i Sverige som har trygga, stabila och operativa kassaflöden. Det i kombination med vår stora utvecklingsportfölj, där vi har möjlighet att bygga nya flerbostadshus i Stockholm-Mälardalsregionen, ger ju både tillgång till den svenska bostadsmarknaden generellt, men också en möjlighet att investera i den svenska bostadsmarknaden med en tillväxtpotential.”

Vilka är dina styrkor som VD?

“Jag är väldigt målfokuserad, strukturerad och operationellt intresserad. Jag har alltid tyckt om fastigheter, både att utveckla befintliga hus och att bygga nya hus. Det är det jag har gjort i över 20 år.”

Läs mer: Förvaltare: Nu blir SBB ett bättre investeringscase

Läs mer: SBB: Med offergåva till bankerna

Läs mer: ”Man lyckas hitta på nya problem i varje projekt”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer