IPO-guiden hissar tre flaggor i Cinis Fertilizer

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Cinis Fertilizer inför noteringen på First North och hittat tre flaggor.
IPO-guiden hissar tre flaggor i Cinis Fertilizer - cinis fertilizer
Affärsvärldens IPO-guide har granskat Cinis Fertilizer inför noteringenoch hittat tre flaggor.
Cinis Fertilizer
Lista First North
Storleksklass Miljardbolag
Börsvärde efter noteringen 2045 Mkr
Sista teckningsdag 2022-10-20

Den 21 oktober noteras Cinis Fertilizer på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat tre flaggor: en för hög emissionskostnad, en för framtida kapitalbehov och en för bristfällig information.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Cinis Fertilizer betalar cirka 37 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 9,3% av erbjudandet.

Afv hissar en flagga.

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

TVEKSAMMA INCITAMENT

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Rådgivaren Nordea är även kommande långivare till bolaget i enlighet med tecknad kreditfacilitet. Då Nordea är en storbank med rimligen robusta brandväggar mellan avdelningarna hissas ingen flagga, men man ska åtminstone vara medveten om detta.

SVAGA FINANSER

Ibland är det otydligt hur mycket pengar ett bolag kommer göra av med det närmaste året. Ibland är det smärtsamt tydligt att risken är stor att bolaget behöver mer pengar inom ett år.

Finansieringen av bolagets affärsplan det kommande året förutsätter att allt går rätt, inklusive godkännande av miljötillstånd som är ett krav för att få nyttja kreditfaciliteten från Nordea och Svensk Exportkredit.

Afv hissar ingen flagga men väljer att uppmärksamma om detta.

FRAMTIDA KAPITALBEHOV

Om ett bolag inte är lönsamt så är det viktigt för investerarna att få veta ungefär hur mycket kapital bolaget tror sig behöva fram till vinst eller större förväntat genombrott (licensaffär, ”proof-of-concept” eller motsvarande). Vid notering bör det vara tydligt angivet hur styrelsen ser på långsiktigt kapitalbehov, inte bara för kommande 12 månader. Ungefär hur mycket kapital behövs under ungefär hur många år? Om denna information saknas, förefaller orealistisk eller lämnar ett stort ofyllt finansieringsgap så är det en klar nackdel.

Det är inte helt klart hur finansieringsplanen för 2024 och framåt ser ut. I prospektet nämns kassaflöden från bolagets första anläggning och ytterligare lån.

Afv hissar en flagga.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknas också rejält vilseledande information. Slarvig kommunikation, exempelvis många slarvfel i ett prospekt, kan också ses som bristfällig information.

Man behöver använda sig av externa källor för att kunna räkna ut till vilken teckningskurs tidigare emissioner har gjorts till (den senaste till 6 kr splitjusterat i november 2021).

Afv hissar en flagga.

Sista teckningsdag är torsdag den 20 oktober och teckningskursen är 29 kronor.

HÄR HITTAR DU CINIS FERTILIZER PÅ IPO-GUIDEN

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.