Haldex anmäler största aktieägaren till EU-kommissionen

Haldex anmäler sin största aktieägare, tyska bromssystemtillverkaren Knorr-Bremse, till EU-kommissionens generaldirektorat för konkurrens.
Haldex anmäler största aktieägaren till EU-kommissionen - jorgen-durban-700_binary_6983688.jpg

Det framgår av ett pressmeddelande.

Knorr-Bremses aktieinnehav begränsar konkurrensen i strid med EU-lagstiftningen, enligt Haldex.

”Det kan verka märkligt att ett bolag har åsikter om vem deras största aktieägare är, men vi kan konstatera att vår nuvarande ägarstruktur försvårar för oss att driva och introducera innovativa lösningar inom bromssystembranschen”, säger Haldex styrelseordförande Jörgen Durban.

”Även potentiella investerare är skeptiska till att engagera sig i Haldex på grund av vår största ägare. Vi tror därmed att situationen snedvrider konkurrensen i branschen”.

Knorr-Bremse äger 10 procent av aktierna i Haldex. Posten är ett resultat av den ägar- och budstrid som kretsade kring bolaget under 2016.

På fredagen uppgav Knorr-Bremse att bolaget inte kände till Haldex anmälan innan den blev offentlig på torsdagskvällen. Enligt Knorr-Bremse är innehavet i Haldex enbart en finansiell investering varpå Haldex anmälan till EU-kommissionen inte har någon bäring menar bolaget, enligt Bloomberg News.

Utöver att vara bolagets största ägare är Knorr-Bremse också Haldex största konkurrent och det påverkar det svenska bolaget negativt på olika sätt, skriver Haldex och pekar bland annat på att samarbetsavtal med olika partners försvåras av ägarsituationen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco