Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

SAS-ersättning kan tar upp i EU

2020-01-21 13:28
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Resenärer som krävt ersättning från SAS när de drabbades av pilotstrejken kan bli ett fall för EU:s domstol. Utgången i målet kommer att få prejudicerande betydelse för ett stort antal passagerare.

Under den sju dagar långa strejken i våras förra året tvingades SAS att ställa in närmare 4 000 flygningar. Många resenärer har efter det sökt ersättning av flygbolaget.

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) gjorde i slutet av augusti bedömningen att passagerarna inte hade rätt till ersättning. Detta eftersom flygbolagen inte är skyldiga att betala om förseningen beror på "extraordinära omständigheter" enligt EU:s flygpassagerarförordning.

- Vi har gjort bedömningen att pilotstrejken är just en sådan extraordinär händelse att flygbolaget kan vara undantaget från att betala den här standardiserade EU-kompensationen, sade Marcus Isgren, ordförande och chef för ARN till TT.

Men nu har Attunda tingsrätt begärt att EU:s domstol kommer med ett förhandsavgörande om just tolkningen av ”extraordinära omständigheter”.

Anledningen till att tingsrätten begär ett förhandsavgörande är att det saknas vägledande beslut från EU:s domstol om en lagenligt inledd strejk utgör en ”extraordinär omständighet".

Utgången i målet kommer att få prejudicerande betydelse för ett stort antal andra passagerare som har begärt ersättning av SAS på grund av strejken.

I väntan på beslut från EU:s domstol skjuts målet upp i Attunda tingsrätt

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom