Biokraft: Bud från huvudägarna

Minoriteten i Biokraft International erbjuds 20,65 kr per aktie för att sälja till storägarna. En hygglig premie här och nu men klent för den som varit med hela börsresan.
Biokraft: Bud från huvudägarna - Scandinavian Biogas

Huvudägarna i Biokraft International (20,50 kr) har nu offentliggjort ett formellt bud på de aktier de inte redan äger i bolaget. Budet är på 20,65 kr kontant per aktie. Biokraft är en av Nordens största producenter av biogas med anläggningar i Sverige och Norge och 420 Mkr omsättning.

Den utlösande faktorn bakom budet är att de två största ägarna i Biokraft Aneo (med 36,5% av aktierna) och St1 (18,6%) bildat ett gemensamt bolag som äger dessa aktier. Det nya bolaget kallas 1VisionBiogas. 1VisionBiogas blir ägare till 55% av aktierna i Biokraft vilket utlöser budplikt.

Om budgivarna

Finska St1 köpte in sig i Biokraft så sent som i slutet av 2022 och hade initialt 14% av aktierna. En post som utökats till 18,6%. Nu kommer St1 äga 50% av 1VisionBiogas vilket innebär att de ökar sin andel väsentligt. Frågan om det rentav varit så att finnarna avsett köpa ut Biokraft själva men inte fått gehör från de norska storägarna med dagens 1VisionBiogas-upplägg som följd.

Andra hälften av 1VisionBiogas ägs 50/50 av Aneo och norska riskkapitalbolaget HitechVision. HitechVision är mest kända som investerare inom olja och gas exempelvis som storägare i Vår Energi. Men de styr om mot förnybart och biogassatsningen är ett led i det. De äger även en del av Aneo – en norsk elproducent med stora tillgångar inom vindkraft.

Aneo blev ägare i Biokraft genom att sälja ett bolag som byggde en biogasanläggning utanför Trondheim med betalning i aktier. Denna anläggning, Skogn, är nu en av Biokrafts största tillgångar.

Parterna informerade om planerna på att bilda 1VisionBiogas redan i december 2023 och meddelade samtidigt att transaktionen medförde budplikt. Man uttalade också avsikten att lägga ett bud på 20,65 kr när konsolideringen var klar. Aktien steg vid detta besked nästan upp till denna förväntade budkurs. Det formella budet presenterades 2/2 2024.

Generöst – som budpliktsbud

Budet ger en premie på 30,7% räknat på sista stängningskurs dagen innan nyheten om konsolideringen och budplanerna offentliggjordes. Räknat på 30 dagars snittkurs var premien 26,7%. Detta är i linje med budpremier i vanliga bud sedan Afv började sammanställa data om detta 2017.

Som budpliktsbud är det relativt generöst i och med att det är ett ärligt försök att faktiskt komma över minst 90% av aktierna i bolaget och avnotera Biokraft. Ofta saknas de ambitionerna när budplikt blir utlöst. Exempelvis kom Aneo över 30% i Biokraft i samband med en emission i fjol och la då ett budpliktsbud nästan utan premie.

Ser man till kursutvecklingen för Biokraft är däremot budet inte slående bra. Det ligger ca 15% under kursen för ett år sedan. Ägarna har skjutit till pengar i en riktad nyemission på 25 kr 2022 och vid direktnoteringen 2020 såldes aktier för 37 kr.

Budet värderar bolaget till 900 Mkr vilket inklusive en nettoskuld på ca 600 Mkr innebär en värdering på 3,6 gånger omsättningen (EV/S). Biokraft är inte ett lönsamt företag, utan redovisar -126 Mkr före skatt senaste 12 månader (R12M) till sista september 2023. Man investerar stora belopp i nya anläggningar. Kassaflödet från investeringsverksamheten var -347 Mkr R12M. Bokslutet över 2023 presenteras på onsdag 7/2 2024.

Inga villkor

1VisionBiogas ställer inte upp andra villkor för budet än att deras aktieförvärv godtas av berörda myndigheter. Acceptperioden löper till 11 mars.

Tio största ägare Andel röster & kapital
1vision Biogas AB 55,02%
Bengtssons Tidnings AB 10,12%
Wipunen varainhallinta Oy 9,37%
Fondita Fund Management 4,74%
Lannebo Fonder 2,13%
Erik Danielsson 1,64%
Anders Bengtsson 1,34%
Coeli Asset Management 1,23%
Matti Vikkula (VD) 1,03%
Ulf Wäktare 1,01%

De oberoende ledamöterna i styrelsen har ännu inte gjort något uttalande om budet. Man lovar återkomma med ett utlåtande senast två veckor innan acceptfristen löper ut.

Det finns två större ägare med runt 10% av aktierna i Biokraft, nämligen Bengtssons Tidningar AB och Wipunen.

Trist kursresa

Om budet går igenom sätter det punkt för en inte särskilt imponerade börskarriär. Biokraft noterades i slutet av 2020. Bolaget hette då Scandinavian Biogas Fuels International och aktien handlades till runt 40 kr. Kursrekordet sattes februari 2022 på 60 kr.

Att aktien inte fått så mycket uppskattning på börsen beror troligen på en kombination av egna missgrepp och att Biokraft är i en tung investeringsfas. Inflationen som slog till 2022 avslöjade strukturella problem med Biokrafts befintliga produktion- och kundstruktur samtidigt som bolaget investerar mycket stora belopp i nya anläggningar med bättre förutsättningar.

Afv synade nyligen bolaget i en analys (neutralt råd) där slutsatsen var:

”Den som gillar aktien anar dolda värden i tillgångarna (…) och en helt annan vinstgenerering om några år när efterfrågan och priserna på biogas ökat. Vägen dit kan dock bli krokig och emissionsbenägen. Vi skulle inte bli förvånande om bolaget köps ut från börsen”.

Vi noterade att energiproducenter inte sällan värderas högt i privat miljö och påminde om budstriden i Skånska Energi. I fallet Biokraft utvecklades det dock så att huvudägarna gick ihop istället för att bjuda mot varandra – något övriga aktieägare kan beklaga.

Motbud?

Det finns tunga aktörer som investerar i biogasproduktion så ett motbud som lockar huvudägarna att sälja ska inte helt uteslutas, men det är osannolikt.

Stalltipset är att budet går igenom. Alternativet för befintliga ägare är troligen en ”svälta-räv-situation” med en totalt dominerande huvudägare som saknar incitament att vårda aktiekursen. Nästa steg i processen är hur som helst uttalandet från styrelsen i Biokraft.

I tabellen nedan visas andra bolag som är under uppköp och hur aktierna handlas i förhållande till det presenterade erbjudandet. Klicka i fliken ”Villkor” för att se mer info om respektive erbjudande. Exempelvis vederlag, acceptgrad och acceptperiod.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser