Bravida: Finskt bud ger råg i ryggen

Bravidas konkurrent Caverion köps ut från Helsingforsbörsen av Bain Capital. Prislappen ger inget extra plus för Bravida-aktiens del men det gör däremot tajmingen.
Bravida: Finskt bud ger råg i ryggen - caverion-services
Installationsbolaget Caverion fokuserar på fastighetsservice och ser en god marknad för projekt som syftar till att sänka energianvändningen i hus framöver. Men den nuvarande lönsamheten är inte mycket att ringa hem om.
Kommentar: Bravida
Vad: Bud på konkurrent
Aktien: Oförändrad
Påverkar råd: Fortsatt köpråd

Budet är på 7 euro per aktie kontant och stöds av styrelsen samt ägare till drygt 42% av aktierna i Caverion. Premien är hela 49% jämfört med senaste stängningskurs. Caverion är ett av de största installationsbolagen i Norden och starka i Finland samt Sverige.

Riskkapitalbolaget Bain Capital är köpare. En intressant detalj är att de finska storägarna är med i uppköpet och kvarstår som ägare i det privata Caverion med ca 27% av aktierna. Det rör sig om Antti Herlin (Kones huvudägare) och familjen Ehrnrooth.

”Under private ownership, Caverion is expected to pursue an ambitious investment program in organic initiatives as well as acquisitions of synergistic businesses…”, heter det från budgivarna.

Caverion kommer från en situation med svag lönsamhet och dagens marginal på 4-4,5% är ett snäpp under exempelvis Bravida som ligger på 6,5%. Ambitionen är att stänga det gapet. Bain Capital var för övrigt ägare av just Bravida 2012-15 då bolaget noterades. Under den perioden styrdes förvärvsprocesser upp liksom metoder för prissättning och inköp, minns vi från prospektet.

Vad betyder det för Bravida?

Afv har sedan i våras en positiv vy på Bravida (103 kr) då vi lyfte det neutrala rådet i senaste analysen (se här intill) till köp. Betyder Caverionaffären något för aktien?

Vi kan konstatera att prislappen inte är stödjande. Trots den fina premien köper Bain ut bolaget för 12,3 gånger nästa års väntade rörelsevinst (justerad Ebita). Detta räknat på prognoserna innan dagens starka Q3-resultat från Caverion och med bolagets hydridlån inkluderat i skuldbilden. Bravida värderas till EV/Ebit 14,5x. Instalco till 16,5 gånger Ebita för 2023.

Faktum är att budet inte är särskilt imponerande alls ur ersättningsperspektiv. När Afv analyserade Caverion våren 2021 landade vi i ett riktvärde på 6,7 euro för aktien i vårt huvudscenario. Det är förstås utan en budpremie. Det är inte fullständigt uteslutet att ett högre bud kan komma faktiskt. Triton som äger en annan aktör i marknaden, Assemblin, har tidigare varit inne i bolaget. Caverion-aktien noteras dock något under 7 euro i skrivande stund.

Däremot är affären positiv i den meningen att Bain är redo att lägga upp ca 7,5 miljarder kr för Caverion inför en väntad recession. Det borde ändå betyda att de inte är livrädda för vad som händer med vinsterna när bostadsbyggande minskar kommande år och alla följdverkningar som det får.

Detta är en het fråga kring Bravida också. Branschen är sencyklisk och just nu ser alla nyckeltal riktigt fina ut, men osäkerheten är stor inför senare delen av 2023 och särskilt 2024. En kombination av minskad efterfrågan, inflation och mindre aktörer på marknaden som sänker priserna skulle kunna bli blodig. Men Bain verkar alltså lägga kapitalet mot det scenariot.

Snabbkalkylerat värde

Bravida har levererat starkare resultat än vi skissade på i vår analys från i våras. Samtidigt har makroutsikterna mörknat och det är rimligt att dra ned förväntningarna lite på kommande år – särskilt avseende marginalen. En snabbkalkyl:

Räknar vi med en marginal kring 6,3% (6,7% RTM), total tillväxt på 5% per år (12% i Q3) och multipel på EV/Ebit 13 (snitt 5 år: 14,5x) så hamna riktvärdet kring 125 kr exklusive utdelningar i ett huvudscenario som löper till 2024.

Länk till Affärsvärldens nya verktyg Uppköpsguiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB