Kommentar Cortus Energy
Cortus nyemission: Kassan sinar och skulderna ökar
Energibolaget Cortus är mitt uppe i en pågående företrädesemisson av konvertibler som kan tillföra bolaget 61 Mkr innan emissionskostnader.
Emissionsguiden har tidigare granskat villkoren i emissionen utifrån ett pressmeddelande som Cortus släppt, och hissade i samband med det tre flaggor i emissionen.
Nu har bolaget släppt sitt prospekt och Afv hissar ytterligare en flagga samt ger sin syn på om man som aktieägare borde teckna eller inte i emissionen.
Ny flagga: Kapitalbehov i trängt läge
Den generella beskrivningen av denna flagga är:
“Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.”
Att Emissionsguiden hissar denna flagga är kopplat till bolagets finansiella situation.
För att finansiera verksamheten de kommande 12 månaderna uppger Cortus att deras behov av rörelsekapital uppgår till 36 Mkr. Detta kan sättas i relation till att det årliga rörelseresultat som bäst varit -61 Mkr de senaste tre åren.
“Vi har utgått från att vi kommer att ha intäkter från anläggningen i Höganäs från försäljning av syngas och biokol samt att vårt engineeringteam kommer att genomföra fler förprojekteringar och starta nya WoodRoll® -projekt under perioden”, skriver VD Rolf Ljunggren till Affärsvärlden apropå att de angivit ett lågt rörelsekapitalbehov.
Det verkar alltså som att Cortus räknar med att öka sin omsättning på helårsbasis från 8 Mkr (2022) till 25 Mkr de kommande tolv månaderna, om beräkningen från bolagets sida ska gå ihop.
Avråder från att teckna
Obeaktat om siffran är trolig eller inte så kan det konstateras att Cortus i slutet av juni 2023 hade 8 Mkr kvar i likvida medel. Det var för tre månader sedan. Bolaget har det senaste året levererat rörelseförluster på mellan 12-18 Mkr per kvartal. Det är därför rimligt att anta att de där åtta miljonerna just nu sjunger på sista versen.
Att bolaget idag slöt ett lånelöfte om 15 Mkr med styrelsens ordförande Per-Olov Norberg stärker den bilden.
Ovanpå den förmodat skrala kassan finns ytterligare minst tre lån att förhålla sig till. Det rör sig om två brygglån på 10 Mkr respektive 8 Mkr som ska lösas med hjälp av pengarna från emissionen. Och sist men inte minst finns ett redan befintligt konvertibellån som i skrivande stund ligger på 19 Mkr och löper till och med april 2024.
Med tanke på att konverteringskursen för det lånet just nu är högre (0,10 kr) än aktiekursen (0,8 kr) framstår det som osannolikt att innehavarna väljer att konvertera lånet till aktier. Vilket skulle göra Cortus återbetalningsskyldiga till ytterligare 19 Mkr när konvertibeln löpt ut.
“Vår situation är som den är nu och presenterats i prospektet. Att vi behöver mer kapital är uppenbart. När det gäller befintliga lån får vi som bolag hantera dessa på bästa sätt utifrån de förutsättningar som ges vid var tidpunkt framöver”, skriver Rolf Ljunggren.
Att Cortus genom sin företrädesemission ökar skuldsättningen utan att ha en intjäningsförmåga som varken matchar skulderna eller bolagets burnrate gör att Emissionsguiden avråder från att teckna i emissionen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser