Kommentar Insiderkoll
Insiderkollen: VD säljer aktier för 60 Mkr i Bonesupport
Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara ett till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
Essity
Fredrik Lundberg-kontrollerade Industrivärden har via flera transaktioner köpt 700 000 aktier i hygienbolaget Essity. Affären motsvarar cirka 206 Mkr och utökar investmentbolagets innehav från 10,4 till 10,5% av kapitalet. Köpet kommer ett par veckor efter Essity visade färg för det tredje kvartalet.
Efter rapporten synade vi Essity och landade i ett neutralt råd.
Sandvik
Utöver Essity så har Industrivärden också förvärvat 1 miljon aktier för 213 Mkr i verkstadsjätten Sandvik. Även här kommer köpet efter Q3-rapporten, vilket kom in sämre än väntat för verkstadsbolaget. Efter transaktionen äger Industrivärden drygt 14,6% av Sandviks aktier.
RevolutionRace
VD Paul Fischbein, CFO Jesper Alm och styrelseordförande Alexander Martensen-Larsen har köpt aktier för 2,1, 0,2 respektive 0,16 Mkr vardera i kläd- och friluftsbolaget RevolutionRace. Det totala insynsägandet uppgår nu till 20,8%, varav 20% ägs av investmentbolaget Altor.
RevolutionRace har gått svagt på börsen i år. Aktien har backat med cirka 33%. Mycket har handlat om att storägarna Altor och grundarparet Nyrensten som minskat sina innehav, vilket lagt en våt filt över aktien. Nu har dock den operativa utvecklingen också tyngt.
Vi upprepade vårt neutrala råd på RevolutionRace i början på november.
Bonesupport
Bonesupport utvecklar och säljer biokeramiska material som ombildas till kroppseget ben. Bolaget har rönt stora tillväxtframgångar med sin produkt Cerament. Aktien har mer än dubblats i år och stigit drygt 900% på fem år.
I slutet på oktober sålde fem insynspersoner 13-60% av sina innehav i transaktioner värda 0,7-59,8 Mkr. Den största försäljningen kommer från VD Emil Billbäck som säljer knappt en tredje del av sitt innehav för 59,8 Mkr. Affären motsvarar cirka 0,26% av aktierna i Bonesupport.
Vi har tidigare konstaterat att Bonesupport har ett starkt operativt momentum, i synnerhet med produkten Cerament i USA. Hur som helst är aktiens värdering ohållbar i vår mening, med ett P/E-tal cirka 80 på den förväntade vinsten för 2025. Vi har ett säljråd på medicinteknikbolaget.
Sedana Medical
Sedana Medical utvecklar och säljer den medicintekniska produkten Sedaconda ACD (Anaesthetic Conserving Device) som i kombination med läkemedlet Sedaconda används för nedsövning av patienter via inhalation.
Fyra insynspersoner har köpt aktier i Sedana efter den senaste kvartalsrapporten, som sänkte aktien med 30%. Köpet som sticker ut kommer från styrelseordförande Claus Bjerre, som har tillkommit på ägarlistan via ett par transaktioner värda 2,8 Mkr tillsammans. Bjerre äger nu flest aktier bland samtliga insynspersoner.
Den stora negativa händelsen i Q3 var att Sedanas registreringsansökan i USA försenades och kommer medföra ytterligare kostnader om 20-30 Mkr. Vi sänkte vårt spekulativa köpråd till ett neutralt råd efter rapporten.
Fasadgruppen
Fasadgruppen är ett bolag inom fasadarbeten där ett typiskt uppdrag handlar om att renovera fasad, fönster, tak eller balkong och är värt ett par miljoner kronor.
Huvudägare och styrelseledamot Thomas Ståhl har via bolag ökat sitt innehav med 2%, motsvarande 4,7 Mkr. Ståhl äger knappt 9,6% av aktierna efter affären. Vidare har även VD Martin Jacobsson, styrelseordförande Ulrika Dellby och kommunikationschefen Adrian Westman förvärvat aktier för 71-175 Tkr vardera.
Nyligen presenterade Fasadgruppen ett stort brittiskt förvärv av bolaget Clear Line. Förvärvet genomförs med ett komplicerat upplägg och verkar mest designat för att göra det möjligt att förvärva ett bolag i större storleksklass än vad man egentligen mäktar med. Nyligen kommenterade vi bolagets senaste rapport och förvärvet. I samband med det upprepade vi vårt neutrala råd för aktien.
CTT systems
CTT Systems utvecklar och säljer system för kontroll av luftfuktighet i flygplan. Bolagets lösningar förhindrar uppkomst av kondensation mellan kabinen och flygplanets ytterskal samt höjer luftfuktigheten inne i kabinen för ökad komfort.
I slutet på oktober förvärvade VD Henrik Höjer och ordförande Tomas Torlöf aktier värda 0,25 respektive 6,3 Mkr. Köpen kommer efter att bolaget visade färg för det tredje kvartalet varpå aktien dök med drygt 9%. Torlöf är största ägare i CTT med knappt 14% av aktierna, värda 469 Mkr.
Afv:s Björn Rydell konstaterade i en färsk analys att osäkerheten på kort sikt har ökat en hel del. Men investeraren som vågar lyfta blicken och inte räds tillfällig turbulens kan överväga en post. Rådet blev köp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser