Lock-up: Risk för sälj i kursraketen?

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat W5 Solutions, EPTI, Nordic Asia och Enad Global 7.
Lock-up: Risk för sälj i kursraketen? - Hänglås

När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period. Ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.

Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.

W5 Solutions

W5 noterades på First North i december ifjol. Bolaget utvecklar, tillverkar och säljer högteknologiska system och lösningar till myndigheter och företag. Kunder är exempelvis försvaret, polisen, räddningstjänsten och kustbevakningen. Några välkända kunder är Försvarets Materielverk (Försvarsmakten) och Saab. Aktien har gått starkt på börsen (drygt +110%) delvis drivit av den geopolitiska oron i världen.

På måndag den 12 december löper lock-up-avtal som omfattar 82,9% av aktierna i bolaget ut. Samtliga av bolagets fyra största ägare har rätt att sälja. Bland annat VD Daniel Hopstadius men också ordförande Anders Lundström som äger aktier både privat och via bolag.

Senaste året har insiders köpt aktier för 24,8 Mkr medan försäljningar uppgår till 36,4 Mkr. De som sålde var största ägarna i form av Swedish Defense Group. Försäljningen skedde på kurser kring 29 kronor per aktie.

Epti

Även ägarna i Epti har rätt att sälja aktier. Epti noterades våren 2020 och hette då Invajo Technologies. Lock-up som omfattar cirka 60% av aktierna löper också ut på måndag den 12 december. Bolagets tre största ägare har rätt att sälja. Senaste året har insynspersoner köpt aktier för 1,2 Mkr i bolaget. Inga försäljningar finns registrerade. Aktien är ned cirka 45% sedan IPO. I år har aktien rasat 74%.

Paydrive

Paydrive är en svensk försäkringsförmedlare. Bolaget förmedlar och erbjuder bilförsäkringar till privatkunder och företag. Kunden betalar endast för de mil de kör och premieras för säker körning med en lägre premie. Paydrive noterades på NGM i december ifjol.

Torsdagen den 15 december löper lock-up-avtal som omfattar knappt 87% av kapitalet i bolaget ut. Däribland största ägarna i form av NFT Venture med cirka 20% av aktierna samt VD Carl-Johan Thorsell som är tionde största ägare med 1,7% av aktierna. Inga betydande insynstransaktioner har skett senaste året. Aktien är ned 36% i år.

Nordic Asia

Nordic Asia Investment Group är ett investmentbolag med affärsidén att investera i börsbolag i Kina – ett tillgångsslag som nordiska placerare är underviktade i anser Nordic Asia. Bolaget har exklusivt samarbete med ett lokalt analysteam i Shanghai. Aktien är ned 32% sedan IPO.

1,14% av aktierna omfattas av lock-up-avtal och löper ut fredagen den 16 december. Och innefattar bland annat VD Yining Wang samt styrelseledamöterna Johan Roslund och Jonas Olavi.

Case Group

Case Group är ett fondbolag som förmodligen är mest kända för sina högräntefonder. Den största av Case fonder heter Case Safe Play.

Bolaget förknippas också mycket med de före detta idrottsstjärnor som är större ägare och kunder i Case. Främst tennisesset Stefan Edberg men också hockeyprofilen Niclas Lidström och golfproffset Henrik Stenson. Alla tre är affischnamn för Case.

Lock-up för drygt 82% av aktierna löper ut den 16 december. Bland annat för ovan nämnda kändis-trio. Men även VD Johan Andrassy som är femte största ägare med cirka 8% av aktierna.

Enad Global 7

Spelutvecklingsbolaget Enad Global 7 har expanderat kraftigt genom förvärv senaste åren. Onsdagen den 21 december löper lock-up ut för styrelseordförande Jason Epstein som är näst största ägare med 9% av aktierna i bolaget.

Nedan finns kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från AMF