Kommentar Lock-up-avtal
Lock-up: Kommer storägarna sälja?
När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period. Ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.
Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.
SignUp Software
Mjukvaruföretag vars främsta produkt kallas ExFlow och används för att automatisera hanteringen av leverantörsfakturor – vilket sparar tid och pengar åt kunderna. Den säljs som ett tillägg för Microsofts affärssystem Dynamics.
Bolaget gjorde IPO på 80 kr i november ifjol. Aktien står nu cirka 15% högre. Lördagen 19 november löper lock-up-avtal ut som omfattar hela 88,3% av aktierna i bolaget. Däribland största ägarna tillika bolagets grundare Göran och Henrik Garvner genom ägarbolaget SignForm International. Sonen Henrik var VD fram tills innan noteringen ifjol. Näst största ägare är riskkapitalbolaget Standout Capital med 16,3% av aktierna. VD Olof Hedin äger 3,65% av aktierna och har också rätt att sälja sin aktier när avtalet löper ut.
Den 26 oktober sålde SignForm International 10 000 aktier till ett värde om cirka 0,9 Mkr. Dessa aktier har rimligtvis varit undantagna lock-up-avtalet. Men kanske skvallrar om att grundarduon är Garvner fortsatt är säljsugna?
4C Group
Mjukvarubolag som noterades i maj i år (+14% sedan IPO). 4C säljer lösningar och rådgivning för krisberedskap och samhällssäkerhet. Med tanke på en osäker geopolitisk värld har bolaget varit lite extra i ropet.
Söndagen den 20 november löper lock-up-avtal ut för aktier som omfattar 34,5% av kapitalet. Bland annat för största ägarna i form av riskkapitalbolaget Priveq (äger 27,6%). Under de senaste åren har Priveq varit med och noterat medicinteknikbolaget Mentice (Priveq sålde alla sina aktier efter cirka 1 år) samt luftreningsbolaget QleanAir (kvar som största ägare med knappt 24% av aktierna).
Mikael Edqvist som är en av medgrundarna till 4C är fjärde största ägare med 6,8% av aktierna och har också rätt att sälja.
Bubbleroom
E-handelsbolag som säljer kläder på nätet. Aktien har utvecklats svagt sedan IPO (-70%). Onsdag 23 november löper lock-up ut för 72% av aktierna i bolaget. Ägarna är Jonas Weil, Avi Silberman, John Brehmer (ordförande TF Bank), Paul Källenius och Robert Gyll. Ägargruppen äger bolaget Consortio som i sin tur äger e-handelsbolaget Cellbes. Consortio har tidigare ägt postorderföretaget Halens som lades ned 2017. Nischbanken TF Bank har vuxit fram som en finansieringsrörelse till just Halens. Om ägarna skulle sälja efter en så pass svag kursutveckling sedan IPO hade det varit illavarslande.
Opter
Mjukvarubolag som säljer system för transportplanering. Med hjälp av mjukvaran kan kunderna hantera administration, planering och kommunikation av transportuppdrag till transportköparens system. Kunder är exempelvis Postnord och Jetpak. Aktien är ned cirka 10% från IPO.
Lock-up som omfattar 67% av aktierna går ut onsdagen 23 november. VD Viktor Edlund äger 6,4% privat och ordförande Ole Kjörrefjord äger 12,4%. Edlund som grundat bolaget tillsammans med produktansvarig Johan Frisk äger båda aktier i ägarbolaget Joktor AB som är största ägare med 16,4% av aktierna. Frisk äger precis som Edlund också en post privat på 6,4%.
Nordnet
Torsdagen den 24 november löper lock-up ut för Nordnets VD Lars-Åke Norling som äger aktier för cirka 450 Mkr (1,2% av aktierna i nätmäklaren). Senaste året har insiders sålt aktier för 113 Mkr i Nordnet och köpt för cirka 11 Mkr.
Egetis Therapeutics
Fredag 25 november löper lock-up i läkemedelsutvecklingsbolaget Egetis (hette tidigare PledPharma) ut som omfattar 28,9% av aktierna. Det avser bland annat Peder Walberg som är största ägare med 15,7%. Walberg investerar i bolag inom hälsovårdssektorn och sitter även i styrelsen i Egetis.
Nedan finns tidigare kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.
- Lock up: 26 september – 3 oktober 2022 som omfattade ägarna i bland annat Storskogen, Truecaller och Wästbygg.
- Lock up: 4 oktober – 16 oktober. Däribland Nordisk Bergteknik, Vestum och Byggfakta.
- Lock up: 17 oktober – 27 oktober. Avsåg bland annat Volvo Cars, Pagero och Medhelp.
- Lock up: 28 oktober – 9 november. Omfattade bland annat ägare i BHG Group, Humble Group, Sinch och Synsam.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser