Krönika Aktieråd
Den luriga neutralitetsprincipen

Alla begriper ungefär vad det innebär när någon klistrar etiketten ”köp” eller ”sälj” på en aktie. Däremot är det svårt med alla mer ”centerextremistiska råd” som ligger exakt i mitten. Vissa analyshus säger Behåll eller Equal Weight men vi känner starkt att ordet Neutral passar oss bäst.
Vad lägger vi i begreppet ”Neutral”?
Det intellektuellt hederliga men inte så hjälpsamma svaret är att det kan variera väldigt mycket från fall till fall.
I olika lägen kan Neutral läsas på bland annat följande sätt:
”Marknaden har en vettig syn på bolaget och aktien har en rimlig värdering”
Det här är nog den absolut vanligaste situationen på börsen. Särskilt när börsen är rimligt värderad så kan man utgå från att flertalet aktier också är ganska rimligt värderade.
(Fast det finns situationer som exempelvis 2001 där typ halva börsen fortfarande var klart övervärderad och andra halvan var undervärderad.)
Marknaden är kort sagt oftast rätt smart och därmed effektiv i sin prissättning. Detta gäller inte alla aktier och inte hela tiden men för att låna ett uttryck från juridiken så är marknadens effektivitet en ”rebuttable presumption”, alltså ett grundantagande som i specifika fall kan kullkastas. SvD Börsplus mission är att kullkasta detta antagande så ofta vi bara kan och alltså hitta aktier som vi tror har bättre odds än snittet att ge en hög riskjusterad avkastning.
Men ofta lyckas vi inte kullkasta grundantagandet att börsen har ganska rätt i så måtto att oddsen för vinst/förlust är ungefär rätt. Då sätter vi en ära i att komma med slutsatsen Neutral eftersom den speglar vår ärliga uppfattning.
Detta betyder inte att aktien kommer gå som index men att vi inte ser sannolikheten för avvikelser från ”huvudspåret” som felaktigt prissatt.
”Vi förstår inte bolaget.”
Ibland klarar vi inte att bilda oss en uppfattning om bolagets verksamhet och hur den är kopplad till vinstförmåga och framtida lönsamhet.
Rapportaktuella CTT (som Börsplus bara tittat översiktligt på i modern tid och inte skrivit någon analys på) är ett sådant exempel. CTT är ett bra bolag med intressant verksamhet men en aktie som är helt obegriplig i jämförelse med aktuell resultat- och balansräkning. Skälet till frikopplingen i CTT är att man jobbar med gigantiska kunder som Boeing och Airbus. Vetskapen om att de i framtiden kommer köpa CTT-produkter innebär en stort värde för bolaget men det går inte att enkelt härleda till dagens aktiekurs. Åtminstone har Börsplus inte klarat det. Det betyder inte att aktien är övervärderad det betyder bara att vi inte mäktat förstå hur stora värden bolaget kan skapa och vilka risker det är förenat med.
”Marknaden är så snabbföränderlig att dagsläget säger mycket lite om bolagets framtida läge.”
Analysen av Zalando här nedan är ett bra exempel. Bolaget skördar stora framgångar och aktien är skyhögt värderad tack vare tillväxten och stigande marginaler. Det mest sannolika är dock att e-handelskartan kommer ritas om radikalt de kommande åren. Beroende på hur så kan Zalando bli en jättevinnare eller en stor förlorare. Hade värderingen varit lägre hade man, osäkerheten till trots, ändå kunnat se goda odds för fin avkastning men i avsaknad av en stark uppfattning om marknadens framtid och/eller värderingen så blir det Neutral som gäller.
”Aktien är en binär lottsedel och vi saknar uppfattning om oddsen för flipp eller flopp.”
Här tänker vi oss börsbolag som på några års sikt ännu mer än Zalando i exemplet ovan ”saknar mellanlägen”. Antingen blir det succé och aktien är upp flera hundra procent eller så blir det flopp och aktien rasar kanske 90 procent.
Det som avgör är ”binära” händelser av typen forskningsresultat, råvaruprospektering eller liknande.
Givetvis sätter SvD Börsplus ofta Köp eller Sälj även på binära lottsedlar men det är bara när vi tycker att lottsedeln är uppenbart felaktigt prissatt. Ofta är det inte så uppenbart och då är det inte så juste att påstå sig ha en stark uppfattning.
Sammanfattningsvis så kan vi landa i slutsatsen Neutral av flera olika skäl.
1. Ibland är tolkningen att vi tror att aktien är i ett mellanmjölksland där bästa gissning är en utveckling ungefär i nivå med börsen eller avkastningskravet.
2. Ibland är tolkningen att aktien kommer landa i något extremläge och vi inte känner oss trygga med att gissa på oddsen för flipp eller flopp.
3. Ibland är tolkningen att vi inte har susning. Punkt.
Neutral är det enda ord vi hittat som funkar på alla dessa situationer. Om man inte läser analysen i fråga är det alltså svårt att tolka ut en enkel slutsats ur rådet Neutral. Det kan tyckas mångfasetterat i överkant men sån’t är livet och det är ju lite av charmen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor