Föråldrade multiplar är farliga saker

När räntan och inflationen rör sig mycket så gäller det att inte tappa kontroll över vad som är en rimlig aktievärdering även i det nya klimatet. Här är en matris som visar vilka P/e-tal och EV/Ebit-multiplar som är relevanta givet olika scenarier för tillväxt och avkastningskrav.
Föråldrade multiplar är farliga saker - Peter
Som investerare måste man regelbundet uppdatera sin syn på vad som är "billigt" utifrån de ändrade förutsättningarna som gäller på marknaden och för enskilda aktier, skriver Peter Benson. Foto: Axfood och Essity

Det mest uppenbara sättet att lyckas på börsen är att leta superaktier som dubblas och dubblas igen många gånger över lång tid. Eller ännu hellre över kort tid… Men framgångsreceptet ”hitta kursdubblare” är något av en hägring. Många som letar dubblare irrar istället bort sig i en öken full av kapitaltörstande kursförlorare. En alternativ strategi är att undvika förlorare.

Den bästa grunden för att prestera över genomsnittet på lång sikt är frånvaron av katastrofer”, skriver superinvesteraren Howard Marks i sitt senaste memo till Oaktree Capitals andelsägare med rubriken Fewer losers or more winners.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco