Fyra nyanser av Lööf och en sanning

Fyra nyanser av Lööf och en sanning - 11_Susanna_Popova_binary_6890524.png

Ni kommer nog ihåg den period då Moderaterna hade det kämpigt under Anna Kinberg Batra. Det var då Centerns partiledare Annie Lööf strålade. I en intervju jag gjorde med henne ställde jag frågan hur hon såg på att Moderaterna tappade väljare till Centern. Hon svarade: ”Jag är glad över att fler uppskattar vår tydlighet i viktiga frågor.”

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har just kommit med sina undersökningar. Varje år svarar 20 000 svenskar på frågor om allt från politik till fritidsvanor, och för tredje året i rad tycker svenskarna att invandring/integration är den viktigaste samhällsfrågan.

Samtidigt som SOM-institutet presenterade sina resultat ställde sig Annie Lööf i bredd med Miljöpartiet och, med sina egna ord, släppte hon igenom en illa utformad och illa framtagen lag om ensamkommande barn som fått utvisningsbeslut. De ska nu få en extra chans att stanna.

Ni har säkert inte hört talas om ”Centerhatet”. Du får 178 träffar om du googlar, men Centerhatet var i höstas väldigt aktuellt, främst inom borgerligheten och främst på nätet. Det handlade om att Centern ifrågasattes därför att partiet gav intryck av att omöjliggöra en Alliansregering. Inte då, svarade Centern, inget parti har gjort mer för Alliansen än vi. Centern förklarade kritiken med att det gick så bra för partiet i opinionsmätningarna. Så hur såg det ut?

Före terrorattentatet i Stockholm förra våren fick Centerpartiet stöd (Sifos väljarbarometer) av rekordhöga 15,6 procent av väljarna. Efter attentatet sjönk stödet till 12,1 procent. Så när ”Centerhatsdiskussionen” var som mest aktuell hade Centern redan börjat sjunka i opinionen.

I oktober förra året valdes Ulf Kristersson till Moderaternas partiledare. Månaden efter hade hans parti gått från 18,6 procent av väljarstödet till 22,4 procent. Centern gjorde då ytterligare ett tapp, och ligger ett år senare kvar på samma nivå runt 10 procent.

Så varför ställer sig Centern nu på exakt samma invandringsvänliga plats?

Visst är Annie Lööf säkert personligen övertygad om att de ensamkommande, som var minderåriga när de kom och som drabbades av Migrationsverkets långa handläggningstider, är värda en ny chans.

Men politik handlar inte om personlig övertygelse. Politik handlar om hur personlig övertygelse kombineras med vad som är politiskt möjligt.

Så här har ni de fyra möjliga nyanserna av Lööf:

1. Det har aldrig funnits något brett stöd i väljarkåren för en ”öppna-era-hjärtan”-politik, något Anna Dahlberg tidigare påpekat i Expressen. De små partier som blockerar sina större närstående partiers politik får ett överdimensionerat inflytande i förhållande  till sin storlek.

2. Partier behöver uppmärksamhet. Annie Lööf har skrivit en bok som lanseras snart, Sanningens ögonblick. Hon kal­lar den en möjlighet att berätta om sina drivkrafter och värderingar. Det är inte fel att precis dessförinnan göra ett politiskt kontroversiellt utspel, det stärker bilden av en person med mod som dessutom har mycket känslor som hon vill dela med sig av.

3. Annie Lööf kan verkligen tänka sig att stödja Stefan Löven efter valet i höst. Den rollen hade tidigare Folkpartiet, nu Liberalerna, som i storlek hade samma funktion inom borgerligheten som Centern nu. Den som har stöd i opinionen har något att förhandla med. Med Widar Anderssons ord har Lööf säkert med ”ett byte hem till rävlyan”. För oss andra återstår att hålla ögonen öppna och spåra vilket det bytet kan vara …

4. Annie Lööf är helt enkelt en oskicklig politiker.

Och sanningen då? Den som en före detta  FP-ledare delgav mig på en halvofficiell lunch?

För en politiker handlar det alltid om vilka löften man ska svika. Så frågan är hur glad Annie Lööf är i dag över sin ”tydlighet i viktiga frågor.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.