I politik och finans leder snabba byten ofta ur askan i elden

Ska man hålla fast vid sin kurs eller ändra sig så fort vinden fladdrar till? Den frågan knyter samman tre så till synes disparata ämnen som det brittiska valet, en entreprenör i ett småbolag som sålde lite aktier och den lite klena avkastningen på sistone för Börsplus portfölj.
I politik och finans leder snabba byten ofta ur askan i elden - 8c09afbf-0801-4ff2-9695-1e946135041bfitcroph450q80upscaletruew800s67511e5f9ba3affb5360673bdc3b61264db9d06b

Veckans minus: Tvära kast

Den stora slutsatsen från det brittiska valet är att västvärldens väljare gärna flockas till det oprövade. Politisk färg spelar inte mycket roll så länge väljarna utlovas något helt nytt. Den röda tråden mellan Brexit, Trump, Macron och nu den vänsterextreme Jeremy Corbyn är att de är oprövade kort. De tydliga förlorarna i samtliga dessa val kan sägas vara etablissemangslinjen i form av Bremain, Washington, franska socialdemokraterna respektive Theresa Mays mittenpolitik.

Det här är oroväckande. Väljarnas minimala tålamod med känd materia som inte levererar på topp påminner lite om investerare som köper och säljer alldeles för ofta och på dåliga grunder. Finansiell ”over-trading” leder vanligtvis till usel avkastning. Politisk ”over-trading” är nog ännu farligare eftersom det paralyserar hela samhällets möjligheter att bygga långsiktigt.

Veckans plus: Inte byta fot

Vi har haft det lite kämpigt med Börsplus portfölj i år. OMXS30-index är i skrivande stund upp 8,9 procent och Börsplus portfölj är upp 9,0 procent. Visserligen har vi en halvstor kassa som tynger men detta är ändå inte bra med tanke på erhållna utdelningar.

Efter runt 20 år av högaktivt börsintresse är detta något jag känner igen. Det brukar ofta gå lite halvknackigt när börsen närmar sig en topp med den investeringsstil som Börsplus följer. Fokus på säkerhetsmarginal, riskjusterad avkastningspotential (risk/reward) och att verkligen försöka förstå bolagen passar dåligt när konjunkturen är het och värderingarna höga.

Det är svårt att hitta köpvärda aktier och nästan allt som ser billigt tenderar att antingen handla om problembolag eller situationer där man måste svälja rätt optimistiska antaganden. Alltför många aktier har också en frejdig anhängarskara som peppar varandra om bolagets ljusa framtid. Det behöver inte vara fel men om man gillar att gå mot strömmen så bär det emot att köpa in sig i aktier som så tydligt prissätts av entusiaster. Helst vill man ju att marknadens känslobarometer ska peka mer på ”rädsla” än ”girighet”.
Så vad göra? Glida in i ”over-trading” eller på annat sätt byta investeringsstil? Vi försöker hålla emot.

Som investerare måste man också känna sig själv och vakta noga så man inte ägnar sig åt efterkonstruktioner och självrättfärdigande. Ovanstående resonemang ligger farligt nära detta. Man vill ju inte låta som en vilsen orienterare som beskyller terrängen snarare än kartan eller kartläsningen. Med det i bakhuvudet tar vi risken att också säga några ord om Wise Group (börskurs 66 kronor 9/6) vars huvudägare Stefan Rossi i veckan sålde en tiondel av sitt aktieinnehav för 23 Mkr.

Till Börsplus berättar Stefan Rossi att det här är hans i princip första aktieförsäljning någonsin och att syftet är det respektabla motivet att betala av privata lån.

Ett plus är att affären verkar ha förhandlats fram under ett antal veckor eller mer och alltså inte gjordes som en snabb ”mäklaraffär” över natten. Fördelen med detta är att köparna, en privatinvesterare och två institutioner, troligen gjort sin hemläxa. Till saken hör att vi uppfattar Stefan Rossi som en seriös entreprenör med hög integritet. Därför lutar vi mot att Wise Group inte har ”översålt” det färska förvärvet av Bright till marknaden. Det hade ju knappast accepterats av kvalificerade motparter att köpa en större aktiepost av grundaren om man trodde att kursen var upptryckt av för höga förväntningar.

Fakta om formatet “Veckans Börsplus”

Börsplus prenumeranter brukar varje fredag få en krönika som vi kallar för ”Veckans Börsplus”. Här finns tre huvudsakliga delar:

1. Vi väljer ut Veckans plus och Veckans minus och ger vår kommentar. Det kan vara små spaningar, anmärkningsvärda nyheter eller stora trender.

2. Vi redovisar eventuella ändringar av analysråd eller i våra listor över favoritaktier.

3. Vi summerar allt som Börsplus publicerat i veckan som gått. Aktieanalyser, kommentarer och ibland vår podcast.

BÖRSPLUS FAVORITER

Förutom Börsplus portfölj har vi även andra favoritaktier i olika kategorier. Listan över alla Börsplus favoriter hittar du här bredvid.

Sammanfattning av veckans analysskörd:

NGS

Bemanningsbolaget NGS Group hade en dålig start på 2017. Marginalerna pressas inom vårdbemanningen och det syns få tecken på uppryckning där. Ledningens motdrag är förvärv som breddar intäktsbasen. Vinsterna värderas fortsatt väl lågt i NGS men frågan är om de är lika kvalitativa som förr.

Mobiplus

Ett snabbt kursfall på 25 procent från den färska noteringen gör att marknadsföringsfirman Mobiplus nu har en helt skälig värdering. Åtminstone i jämförelse med den potential som finns om bolaget kan fortsätta växa med lönsamhet. Vi känner dock oro för hur Mobiplus klarar att både integrera förvärv och samtidigt underhålla och utveckla en förbluffande bred palett av tjänster och produkter.

Intellecta

Knappt ett år efter Intellectas vinstvarning är fortfarande inte någon ordentlig vändning i sikte. Men att prestera i linje med nuvarande nivå kan faktiskt räcka för att räkna hem dagens låga värdering. Nyckelfrågan är om bolaget kan hålla i nuvarande utveckling, och på lite sikt realisera de värden som verkar finnas i bolagets mer udda tillgångar.

Image Systems

Image Systems har inte varit någon rolig historia på börsen de senaste åren trots en intressant verksamhet inom bildbehandling som till och med lockat Tesla som kund. Dessutom är bruttomarginalerna lockande höga. Bolaget lider av sin litenhet men värderingen är därefter. För risktåliga investerare är aktien köpvärd i kategorin turn-arounds.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.