Krönika: Preferensaktierna vi föredrar

Årets julklapp kanske är en preferensaktie? Efter lanseringen i november av Pref-guiden går Börsplus nu vidare i bevakningen och sammanställer med start idag vår topplista över våra favoriter bland preferensaktierna. Och en bottenlista över preffar man ska undvika.
Krönika: Preferensaktierna vi föredrar - ba82189b-7093-4881-bf83-12356670beccfitcroph450q80upscaletruew800s6758d525fe3b2ac0d404401fce40ef5cedb6541b

Vår nya webbsida Börsplus Pref-guide är till särskilt för dig som gillar stabila utdelningar och vill hålla koll på preferensaktierna på börsen.

Där listar vi alla noterade preferensaktier och vilken direktavkastning de ger. Du kan dessutom enkelt överblicka alla väsentliga villkor och hittar även länkar till våra senaste analyser av respektive preferensaktie.

Vad är en preferensaktie?

En preferensaktie kan se ut på många olika sätt och någon enhetlig definition saknas – annat än att de i något avseende ska ha företräde, eller “preferens”, framför andra aktier i ett bolag. Preferensen består oftast i att preferensaktien har första tjing på en viss förutbestämd årlig utdelning, exempelvis 2 kronor varje kvartal.

Eftersom utdelningen är förutbestämd är uppsidan i preferensaktien högst begränsad. Till rådande aktiekurser ligger direktavkastningen vanligtvis i regionen 6 till 9 procent. Nedsidan är däremot alltid 100 procent och kan bli aktuell om bolaget till exempel får finansiella problem och ställer in utdelningen.

En preferensakties villkor styrs av bolagets bolagsordning. Där regleras exempelvis bolagets rättighet att ”lösa in” preferensaktien mot en viss ersättning till den som äger preferensaktien.

Börsplus delar in preferensaktierna i de vars villkor gör det troligt att inlösen kommer ske vid någon tidpunkt – och de där löptiden är att betrakta som ”evig”. Nackdelen med ”eviga” preffar är att de är extremt räntekänsliga där stigande marknadsräntor bör innebära lägre kurser.

Börsplus har redan pekat ut några preferensaktier som vi gillar lite extra. En sådan är stabila Akelius Pref som vi nyligen tog in i Börsplus portfölj. Bolaget håller på att minska skuldsättningen rejält och vi tror chansen är god att preffen blir inlöst nästa år vilket skulle ge en liten kursvinst som bonus.

För den som inte har något problem med ”eviga” preferensaktier tycker vi SBB:s D-aktie som analyserades i dag är ett hyfsat alternativ. Direktavkastningen är 6,7 procent och vi tror det finns en hyfsad chans att aktien kan värderas upp något.

En annan favorit som inte utvecklats lika väl Oscar Pref (ej B) där vi har ett mer spekulativt köpråd. Marknaden tycks nu kallt räkna med att utdelningen kommer ställas in men vi är inte lika säkra på den saken. Ett första steg borde snarare vara nyemission vilket mycket väl skulle kunna lyfta preferensaktierna. Här är risken dock avsevärt högre.

Vi har också nämnt några preferensaktier man bör hålla sig borta från. Detta gäller preffarna i Eniro, Prime Living, Zetadisplay och Aros Bostad.

BÖRSPLUS TOPPLISTA Sektor Direktavkastning Evig löptid eller inlösen? Aktuell kurs
Akelius Pref Fastigheter 6,1% juni 2019? 326,00
SBB D Fastigheter 6,7% evig 29,70
Oscar Prop. Pref Bostadsutvecklare 15,7% evig 127,00
BÖRSPLUS BOTTENLISTA Sektor Direktavkastning Evig löptid eller inlösen? Aktuell kurs
Eniro Pref Kris 50,6% (inställd) evig 94,80
Prime Living Pref Kris 29,3% (inställd) evig 29,00
Aros Bostad Pref Bostadsutvecklare 8,1% evig 105,00
Zetadisplay Pref Övrigt 7,3% evig? 124,00

Tanken är också att vi några gånger per år ska gräva lite extra i vad som hänt bland preferensaktierna och hur de utvecklats på börsen.

Detta kvartal var ovanligt händelserikt. Ett antal preffar har helt försvunnit som Agora (bud), Concent (finansiella problem) och SAS (inlöst). Även Karlbergsvägen 77 (bud) är på väg bort inom kort.

Tillkommit har i stället Aros Bostad och SBB D. En annan märkeshändelse under kvartalet är att Prime Living ställde in utdelningen.

Vår slutsummering ger att det nu finns 32 noterade preferensaktier till ett totalt värde av 27 miljarder kronor. Här inkluderar vi även Sagax D och SBB D vars namn inte inkluderar ordet ”preferens” men som till sin natur helt och hållet är preferensaktier och inget annat.

(Aktiebolagslagen är en härlig lag som ger stor frihet åt företag att hitta på egna aktieslag med allsköns olika villkor.)

Exkluderar man de ”krisstämplade” bolag som redan ställt in utdelningen har preferensaktierna i snitt avkastat 0 procent senaste tre månaderna. Kvartalets vinnare blev Karlbergsvägen 77 efter bud från SBB (+89 procent) medan Oscar Pref har fallit rejält (-30 procent).

BÖRSPLUS PREF-GUIDE Q4 2018
Antal noterade preferensaktier (varav krisstämplade) 32 st (5 st)
Värde på totalt utestående preferenskapital 27 mdr
Genomsnittlig direktavkastning preferensaktier * 7,7%
Svensk 10-års ränta 0,7%
Totalavkastning preffar senaste 3 månaderna * 0%
Totalavkastning preffar senaste 12 månaderna * 8%
* Exklusive de “krisstämplade” preferensaktierna Preservia, Eniro, Hancap, Prime Living och Obducat. Vi ser detta som lite av en egen investeringskategori som kräver särskild analys.

Börsplus har också räknat ut den genomsnittliga direktavkastningen för alla preffar som betalar utdelning. Just nu uppgår den till 7,7 procent – eller 7,0 procentenheter över den 10-åriga räntan. Vad ska man säga om den siffran?

Man kan se detta som den riskpremie investerare kräver för att ”låna ut” preferenskapital i dagsläget. Vi tror nyckeltalet kommer bli särskilt intressant att följa framöver om räntan börjar krypa uppåt. I det scenariot finns nämligen två möjliga utfall: antingen accepterar investerare en lägre riskpremie, eller så kommer preferensaktierna falla i kurs.

Börsplus spontana tanke om siffran 7 procent är att den är ganska hög. Det finns flera riktigt stabila preferensaktier som ändå ger hyfsat bra avkastning givet risknivån. En tolkning är att marknaden kanske tagit lite höjd för högre marknadsräntor framöver?

I så fall kanske inte något högre räntor behöver innebära slutet för preferensaktier som investeringsobjekt.

Vi hoppas åtminstone på det eftersom vi framöver kommer återbesöka preferensaktierna kvartalsvis. Då följer vi även upp hur det går för våra favoriter och ”hatoriter” som listades tidigare i artikeln.

Tills dess hittar du givetvis alltid samtliga preferensaktier tillsammans med nyckeltal och deras villkor i Pref-guiden.

God Jul önskar Börsplus!

Vi önskar dock inte Gott nytt år riktigt ännu.

  • I mellandagarna skickar vi ut en årskrönika där vi summerar året som gott och kanske gläntar på dörren till 2019.
  • Den 2 januari kommer också en liten nyårspresent i form av en helt ny portfölj som vi kallar för ”Buy&Hold-portföljen”. Mer om den då!
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.