Ruska om dumburken

Viaplays styrelse försöker smita men de måste hållas ansvariga för miljardkatastrofen de förorsakat. Om styrelsen går vidare med den föreslagna riktade emissionen så bör de nekas ansvarsfrihet och stämmas på allt de äger och har. Skadan för aktieägarna motsvarar lågt räknat 21 kr per aktie, motsvarande cirka 1,7 miljarder kronor.
Ruska om dumburken - Ledare_kollage_nr50_web

Afv har skrivit negativt om Viaplay-aktien flera gånger det senaste året. Säljrådet har dock varit mer befogat än vi någonsin hade kunnat befara. Det finns ett antal förklaringar till att aktien är ner -99% sedan toppen förrförra sommaren.

  1. Alldeles för dyra köp av sporträttigheter.
  2. En kostsam internationell expansion.
  3. En misslyckad satsning på egna TV-produktioner som inte lockar abonnenter.
  4. En streaming-marknad som blivit mycket tuffare för svaga aktörer.
  5. Belåning.

Flertalet faktorer är helt och hållet Viaplays eget fel. Men det har inte skymtats någon ursäkt från de ytterst ansvariga. Styrelsen skyller på det “makroekonomiska läget” och VD Anders Jensen hoppade av i juni med orden: “Det har varit ett privilegium och en ära att få vara med om att utveckla Viaplay Group till det framåtlutade och framtidsfokuserade företag som det är idag. Jag är fortsatt övertygad om bolagets goda framtidsutsikter.

Som “ny” VD plockar styrelsen in Jørgen Madsen Lindemann.

DEMIURGEN LINDEMANN

Demiurgen är inom mysticism ett slags destruktiv skapargud. För Viaplay är det inte så lite demiurgen över Jørgen Madsen Lindemann. Han har i hela 26 års tid (1994-2020) varit hög chef på det som idag är Viaplay och tidigare MTG.

Med Jørgen Madsen Lindemann som ny VD var det inte tal om någon uppgörelse med Viaplays verkliga problem utan “koncernens övergripande strategiska inriktning är oförändrad”. En av Lindemanns första åtgärder som ny VD i juni blev att under stora hedersbetygelser återanställa samma sportchef, Peter Nørrelund, som varit ansvarig för Viaplays katastrofala rättighetsinvesteringar. Peter Nørrelund hade slutat på Viaplay så sent som i mars 2023.

Sagt och gjort så fortsätter Viaplay att teckna nya avtal om sporträttigheter under sommaren och hösten. I den dåliga halvårsrapporten flaggades visserligen för stora åtgärder och kanske nyemission men bolaget sa inget om konkurshot eller liknande.

STYRELSENS VANSKÖTSEL

Allt som sker i ett bolag är så klart ytterst styrelsens ansvar. Och Viaplays styrelse verkar ha varit delaktig i att skapa märkliga incitament för sin VD.

För 2021 fick VD Anders Jensen totalt 18,5 Mkr i ersättning uppdelat på en massa olika saker. Bland annat betalade Viaplay ut 1 Mkr i bonus till Jensen för att han ansågs ha klarat att förbättra “Engagemangs Index (EI)-poäng och förbättra Engagemangskvadranten (EQ)-resultatet i EI-matrisen“. Är det ett skämt? Eller är det så här det går till när Kinnevik-folk driver bolag? Då är det kanske inte så konstigt att Kinneviks investeringar ofta går åt skogen.

STYRELSENS PENGAR
Styrelsearvoden 2023 5,3 Mkr
Ägande (okt/nov 2023) 0,3 Mkr
Källa: Viaplay, Holdings

För 2022 fick Anders Jensen totalt 35 Mkr i ersättning. Bra betalt! Endast 10% av den rörliga ersättningen var dock kopplad till vinst eller kassaflöde. 75% var kopplat till omsättning och tillväxt. Alltså ett recept för att göra dåliga investeringar. Lite pikant är att 10%  av den rörliga ersättningen var kopplad till en könsfördelning med 45% kvinnor inom Viaplay Group. Det kan bara tolkas som om Anders Jensen antingen inte klarar att följa meritokratiska principer utan särskild extra betalning. Eller så utgår extra betalning för att VD ska förmå organisationen att göra avsteg från meritokratiska principer. Anmärkningsvärt oavsett vilket.

Kanske hänger styrelsens nonchalans ihop med att deras egen agenda inte är samma som aktieägarnas? Se tabellen intill.

SJÄLVSTJÄLPSÅTGÄRDER

Den 23 oktober senarelade Viaplay sin Q3-rapport. Istället för den 24 oktober så publicerades Q3-rapporten den 1 december tillsammans med ett fasansfullt “rekapitaliseringsprogram” som innebär en utspädning på inte mindre än 98%.

Visst lovar Viaplay “en rad självhjälpsåtgärder” för att förbättra kassaflöde och lönsamhet. Men den stora nyheten är att styrelsen med berått mod stjälper ut nästan allt värde för aktieägarna. Befintliga ägares 78 miljoner aktier späds ut av 4500 miljoner nya aktier där 80% inte fördelas efter befintligt ägande.

RIKTAT EMISSIONSÖVERGREPP

Emissionerna görs till kursen 1 kr samtidigt som nuvarande börskurs 8 kr indikerar att värdet per aktie efter alla emissioner blir 1,56 kr. (Baserat på att befintliga 78 miljoner aktier får 11,5 teckningsrätter vardera eller totalt 900 miljoner nya aktier, á 1 kr.) Rätten att teckna en aktie á 1 kr är alltså 56 öre enligt börsens värdering. Styrelsens beslut att göra en riktad emission på 3,1 miljarder aktier motsvarar därmed en värdeöverföring på 1,7 miljarder kronor genom att den största emissionen är riktad istället för rättvist fördelad på samtliga ägare. (Värde 56 öre per rätt att teckna ny aktie gånger riktad emission på 3100 miljarder nya aktier.)

Lite tillspetsat kan man säga att styrelsen “ger bort” cirka 22 kr kr av varje befintlig akties värde jämfört med om samma emission gjorts med en likabehandlingsprincip. Att ett till nyligen så stort och seriöst börsbolag som Viaplay på detta sätt helt utan förvarning rycker undan mattan för befintliga ägare är sensationellt. Finns det några jämförbara exempel på detta i Sverige?

ÖPPET FÖR STÄMNING

Aktiebolagslagen kräver att alla ägare behandlas lika. Det gör inte Viaplays styrelse. Här är de fem ansvariga.

VIAPLAYS STYRELSE INVALD MERITER ÄGANDE
Anders Borg 2018 Rådgivarkarriär på dekis. Inga storbanker betalar längre arvoden till “Europas bästa finansminister”. Universitet: Stockholm + Uppsala 0,007%
Simon Duffy
(tf SO)
2018 Diverse efter brittisk direktörskarriär. Universitet: Oxford + Harvard 0,003%
Andrew House 2021 Diverse efter 27 år på Sony Interactive. Universitet: Oxford 0%
Kristina Schauman 2018 Typiskt svenskt “styrelseproffs” (eller amatör?) Universitet: Handelshögskolan Sthlm 0,008%
Natalie Tydeman 2018 Investeringsdirektör Kinnevik (Varning!) Universitet: Oxford + Harvard 0,001%
Källa: Viaplay, Afv

Det är alltså en riktigt “fin” styrelse. Två Harvard-diplom, tre examina från Oxford och “Europas bästa finansminister” Anders Borg som dragplåster. Fyra av fem tillsattes när Kinnevik var huvudägare och har nu suttit så länge att de knappast kan skylla på okunskap.

Värden på 40 miljarder har raderats ut på grund av det här gängets undermåliga insatser. Att ingen av dem har bett om ursäkt är direkt skamligt. Även VD duckar de tuffa frågorna och låter istället Viaplays PR-målvakt hantera dem. Ynkligt.

Inkompetens är tyvärr ofta en giltig ursäkt för att komma undan ansvar i Sverige. (“Vi har varit naiva.”) Däremot går det aldrig att godta ett så flagrant avsteg från aktiebolagslagens principer om likabehandling. Det går inte att jämföra Viaplay med SAS. Flygbolaget var bankrutt sedan åratal och styrelsen satte bolaget i rekonstruktion. SAS var under lång tid oerhört tydlig i sin kommunikation om att värdet skulle bli noll för befintliga ägare. I fallet Viaplay kom inga vettiga förvarningar om att bolagets överlevnad var akut hotad. Och överlevnaden är inte heller hotad baserat på att dagens aktievärdering 8 kr implicerar att det rekapitaliserade Viaplay får ett börsvärde på 7,1 miljarder kronor. Alltså klart mer än de 4 miljarder som tillförs via nya pengar.

Om styrelsen inte självmant drar tillbaka liggande förslag om riktade emissioner så bör aktieägarna rösta emot dem. Och går emissionerna ändå igenom på den extra bolagsstämman i januari så bör en minoritet rösta nej till ansvarsfrihet för styrelsen vid ordinarie årsstämma i vår. Sedan är det fritt fram för en grupptalan där hela styrelsen stäms på miljardbelopp. Det behövs ansvarsutkrävning.

KRÄV EN DRAMADOKUMENTÄR

Om styrelsen vill gjuta olja på vågarna så har jag ett förslag. Avstå hela styrelsearvodet och låt pengarna finansiera en dramadokumentär där ett riktigt elakt produktionsbolag får skildra haveriet Viaplay. Namnförslag: Dumburken. Det finns ungefär 50 000 aktieägare i Viaplay som borde vara givna tittare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor