Winsth: Företagen måste anpassa sig till en mycket mer komplex verklighet

Svenska företag ställs nu inför komplexa risker som ligger långt utanför den egna verksamheten. Nu har vi exempelvis flera krig som kan få stora konsekvenser på den egna verksamheten genom högre priser, förändrade värdekedjor och dämpad efterfrågan, skriver Annika Winsth.
Allt fler av företagen jag möter runt om i Sverige vittnar om att efterfrågan viker, skriver Annika Winsth.
Allt fler av företagen jag möter runt om i Sverige vittnar om att efterfrågan viker, skriver Annika Winsth.

Räntor med längre löptider har stigit kraftigt och inte minst på senare tid. Vi får gå tillbaka tio, femton år för att hitta liknande nivåer. Farhågorna ökar nu att räntorna blir så höga att de inte bara dämpar efterfrågan utan knäcker ekonomierna mer än önskvärt. 

Fokus hamnar därmed igen på centralbankerna och på hur långt de ämnar gå. Historiskt har ofta räntor med längre löptider stigit så länge som styrräntorna höjs. Federal Reserve kommunicerade på det senaste penningpolitiska mötet att banken ämnade höja styrräntan ytterligare vid behov. Den höjningen kan nu utebli då flera Fed-ledamöter har poängterat vilken åtstramande effekt högre långräntor har på den amerikanska ekonomin. 

Riskerna har ökat

Samtidigt har den amerikanska finansministern, Janet Yellen, flera gånger uttryckt att hon känner sig trygg i att den amerikanska ekonomin mjuklandar. Visst finns det styrkor som talar för att ekonomin tål åtstramningarna bättre än befarat, men samtidigt har riskerna ökat. Inte bara för att det blir dyrt att finansiera underskotten då räntan är hög, utan alltmer för de ekonomiska konsekvenserna. 

För Riksbanken är räntor med längre löptider mindre i fokus. Svenska hushåll lånar på betydligt kortare löptider än amerikanska hushåll och även delar av näringslivet har legat kort i sin finansiering. Det talar för att det resonemang som vi nu hör från vissa fedledamöter inte lär kommuniceras från vår egen Riksbanksdirektion.  

Ett nytt tonläge

Samtidigt har tonläget från företagen förändrats på hemmaplan. Alltfler av de företag jag möter runt om i Sverige vittnar om att efterfrågan viker och det gäller även bolag som före sommaren inte såg någon inbromsning samt i regioner som hittills varit mycket starka. Inte minst lyfter många företagsledare att osäkerheten ökat. Osäkerhet föder avvaktande och det i sig får konjunktureffekter. 

De menar att det är svårt att veta hur de ska agera när de ser att de penningpolitiska åtstramningarna biter samtidigt som Riksbanken kan komma att höja räntan igen. De behöver dessutom ta höjd för en verklighet som är mycket mer komplex idag med fokus på alltifrån omställning till en mer hållbar produktion, geopolitiska risker och nu dessutom flera krig som kan få stora konsekvenser på den egna verksamheten genom högre priser, förändrade värdekedjor och dämpad efterfrågan. Risker som ligger långt utanför den egna verksamheten och som dessutom är mycket komplicerade och kan förändras snabbt. 

Mitt råd till företag i det här osäkra läget är att se till att ha god likviditet och starka balansräkningar, det ger frihetsgrader om något händer. I övrigt är det klokt att använda en lågkonjunktur till att se över sin verksamhet och slimma den så att den är konkurrenskraftig. Det är inte sällan att verksamheter sväller utanför kärnområden i goda tider. Men företagen bör också förbereda sig för att vara på rätt plats, med rätt kompetens när det vänder. Den som är först ut ur startblocken har ofta en stor fördel. 

Annika Winsth är chefekonom på Nordea.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG