Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Det går fort i hockey

2019-11-27 18:00

I december 1988 hade Sverige elva spelare på tennisens topp 100-rankning, tre spelare var topp tio och etta var Mats Wilander. Det fanns då många teorier om hur ett litet land med bistert klimat kunde producera så många toppspelare – ett stort antal inomhustennisbanor, starkt föreningsliv, ett jämlikt samhälle som gav bredd i klassisk överklassport, Björn Borg-inspiration.

Det svenska techundret jämförs ibland med tennisundret. Sverige är den region utanför Silicon Valley som genererat flest unicorns (värda minst en miljard dollar) per capita. Även här är teorierna om orsaken många – stark finansmarknad, tradition av entreprenörskap och tekniska uppfinningar, jämlikhet ger bredband och universitet åt alla, Spotify-inspiration.

Det är inte otänkbart att man på Fast 50-listan på sidan 14 kan hitta blivande unicorns. Bland de tidigare vinnarna i Deloittes rankning av de snabbast växande svenska techföretagen finns bland annat Izettle, som i fjol såldes till Paypal för motsvarande 19 miljarder kronor.

Samtidigt ska man inte ta för givet att Sverige fortsätter generera techsuccéer i all evighet. Tennisundret blev, trots alla solida förklaringar, kortvarigt och i dag får man scrolla ned till plats 74 på ATP-rankningen för att hitta en svensk: Mikael Ymer. För ett mer påtagligt och existerande problem inom svenska techindustrin tjänar dock ishockeyn bättre som liknelse – talanger produceras i strid ström, de köps alla upp av NHL och försvinner till Nordamerika.

Starkt 2019 för Affärs-världens portföljer

Den som har investerat i enlighet med Affärsvärldens portföljer ser ut att få extrapengar till julhandeln: Småbolagsportföljen är i skrivande stund upp 39 procent, Nordiska Värdeportföljen 41 procent och Avkastningsportföljen hela 52 procent. Alla bättre än börsens 30 procent inklusive utdelningar.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom