Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

33 värdefulla snabbväxare

2018-05-16 18:00

GMO-grundaren Jeremy Grantham är känd som värdeinvesterare. Men han har gått vidare och har numera hälften av pengarna i sin välgörenhetsstiftelse placerat i riskkapital i tidig fas, alltså venture capital. Grantham Foundation har gjort runt 1 000 riskkapital­investeringar. Den bästa hittills är sociala medier-bolaget Snap, som gav 200 gånger pengarna, men det är snitt­avkastningen som lockar honom. Läs mer på sidan 18.

Netflix-veteranen Barry McCarthy var fyllda 60 och sedan fem år pensionär när han år 2015 blev finanschef på Spotify. Han hade då suttit ett år i Spotifys styrelse, och imponerades av Spotifys grundare och vd Daniel Ek, som han en i intervju med Dagens Industri häromveckan säger är ”en på 20 miljoner”.

– Jag förstod ganska snabbt att det inte var en tillfällighet att så många musiktjänster hade dött medan Spotify utvecklades vidare, säger Barry McCarthy till DI.

På sidan 22 listas vilka snabbväxande innovationsbolag som platsar på den elfte upplagan av 33-listan, som görs av Affärsvärlden tillsammans med tidningen Ny Teknik. Det är 33 förhållandevis nya bolag som alla har gemensamt att det finns en innovation som bas.

Hur många som lyckas beror på idén, strategin och – såklart – människorna. Några blir succéer, som gamla 33-bolaget Spotify. Andra floppar. Men jag är rätt så säker på att om Jeremy Grantham lade lika mycket pengar i varje 33-listebolag, skulle avkastningen i snitt bli bra – antagligen riktigt bra.

Blir det tjugo år till?

Den 1 januari är det tjugo år sedan Riksbanken blev självständig mot regering och riksdag. Sedan dess är den ständigt granskad och kritiserad, vilket är helt i sin ordning. Men sällan under dessa två decennier har Riksbanken haft så få fans som nu.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet