33 värdefulla snabbväxare

33 värdefulla snabbväxare - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

GMO-grundaren Jeremy Grantham är känd som värdeinvesterare. Men han har gått vidare och har numera hälften av pengarna i sin välgörenhetsstiftelse placerat i riskkapital i tidig fas, alltså venture capital. Grantham Foundation har gjort runt 1 000 riskkapital­investeringar. Den bästa hittills är sociala medier-bolaget Snap, som gav 200 gånger pengarna, men det är snitt­avkastningen som lockar honom. Läs mer på sidan 18.

Netflix-veteranen Barry McCarthy var fyllda 60 och sedan fem år pensionär när han år 2015 blev finanschef på Spotify. Han hade då suttit ett år i Spotifys styrelse, och imponerades av Spotifys grundare och vd Daniel Ek, som han en i intervju med Dagens Industri häromveckan säger är ”en på 20 miljoner”.

– Jag förstod ganska snabbt att det inte var en tillfällighet att så många musiktjänster hade dött medan Spotify utvecklades vidare, säger Barry McCarthy till DI.

På sidan 22 listas vilka snabbväxande innovationsbolag som platsar på den elfte upplagan av 33-listan, som görs av Affärsvärlden tillsammans med tidningen Ny Teknik. Det är 33 förhållandevis nya bolag som alla har gemensamt att det finns en innovation som bas.

Hur många som lyckas beror på idén, strategin och – såklart – människorna. Några blir succéer, som gamla 33-bolaget Spotify. Andra floppar. Men jag är rätt så säker på att om Jeremy Grantham lade lika mycket pengar i varje 33-listebolag, skulle avkastningen i snitt bli bra – antagligen riktigt bra.

Blir det tjugo år till?

Den 1 januari är det tjugo år sedan Riksbanken blev självständig mot regering och riksdag. Sedan dess är den ständigt granskad och kritiserad, vilket är helt i sin ordning. Men sällan under dessa två decennier har Riksbanken haft så få fans som nu.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets