Fel fokus

Fel fokus - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

På 33-listans turnéstopp i Uppsala i förra veckan talade riskkapitalbolaget Northzones investeringsansvarige Christoffer Norman. Han var tidigare operativ chef på ryska Blocket-kopian Avito, som för tre år sedan såldes för motsvarande 23 miljarder kronor, och har alltså själv varit med att bygga upp och driva ett extremt framgångsrikt startup-bolag. Han gav tre råd till den som vill starta bolag:

Ha din egen vision om framtiden.

Ha laserfokus på kärnan i bolaget.

Våga satsa stort.

Satsa stort är något entreprenören Johan Staël von Holstein alltid har gjort. Nu är han på turné för att göra Sveriges första ICO, Initial Coin Offering – kryptoemission. Det är en slags bolagsemission som bygger på blockkedjeteknik. I stället för aktier får investerarna betalt i en kryptovaluta, eller token, som Johan Staël von Holstein hellre kallar dem i Johan Anderbergs reportage på sidan 14.

Marknaden för ICO:er exploderade förra året. Precis som med kryptovalutorna är själva kärnan att komma bort från reglerade marknader och all form av myndighetsinblandning. Dels för att få färre mellanhänder och därmed smidigare transaktioner. Men det är också en ideologi, en del av en anarkolibertariansk dröm om en värld utan Fiat, Fed och FN.

Det finns ur ett investerarperspektiv flera allvarliga problem med ICO:er. Bedrägerier är ett, spekulationsbubblor ett annat. När jag lyssnar på Christoffer Norman slår det mig att det finns ett tredje problem: fel fokus.

Visst är kapitalanskaffning en nödvändig del av entreprenörskapet, men metoden i sig kan inte vara kärnan. Då blir kvaliteten usel. Vilket den också är i flera av de bolag som tagit in pengar via ICO:er.

Chefredaktör

Snart final!

I Umeå tog grafenbolaget 2D Fab hem en direktkvalificering till 33-­listan, och dagen efter klippte film- och dataspelsunderleverantören Quixel den femte och sista direktkvalificeringen på Sverigeturnén. Den 16 maj är det dags för den stora finalen i Stockholm där ytterligare 28 bolag får Ny Tekniks och Affärsvärldens prestigeladdade utmärkelse.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.