Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

H&M:s hemligheter

2019-09-18 18:00

När H&M-aktien toppade i februari 2015 handlades aktien på 364 kronor. Konfektionskoncernen värderades då till 580 miljarder kronor på börsen. För lite mer än ett år sedan bottnade kursen och aktien kostade då bara lite mer än en tredjedel av toppnoteringen. Kritiken från marknaden har varit hård, inte minst mot familjen Persson, som huvudägaren med både ordförandeposten och vd-stolen. Bolaget framstod som lomhört, fast i historiska strategier och att ha stagnerat.

Men så kanske det inte var. Kanske var man bara dåliga på att förklara sig (vilket i och för sig också är allvarligt). Om H&M överraskades av kraften i genomslaget för e-handeln, eller faktiskt är en av de ledande på marknaden i att ställa om, är långt ifrån givet.

”Man får bara vara realistisk och inse att man inte över natten flyttar en årlig försäljning på mer än 200 miljarder kronor. Detta är svårbedömt. H&M är känt för att vara hemlighetsfulla och inte strö detaljerade siffror omkring sig”, skriver Gunnar Wrede i reportaget på sidan 14.

Något har tack och lov också hänt i synen på marknaden och omvärlden, manifesterat av H&M:s första kapitalmarknadsdag någonsin, som hölls på Cirkus i Stockholm i februari i fjol.

Visserligen rasade aktien efter den också, men en vändning var inte långt bort. I år har kursen i H&M-aktien stigit nästan 50 procent. För att nå all-time-high måste kursen dubblas. Men det känns långtifrån så omöjligt som för bara några månader sedan.

Chefredaktör

Gröna viner, låga skatter

Låga inkomstskatter, ingen skatt på tjänstepensioner, behagligt klimat, och till råga på allt ett EU-land. Inte konstigt att Handelsbankens tidigare vd Anders Bouvin gör som allt fler pensionerade näringslivstoppar och flyttar till Portugal. Läs mer på sidan 28.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet