Krönika
Krig, fred och slöseri
När ska startpunkten för HQ-processen sättas? Är det våren 2007, när en tradingskandal drabbar konkurrenten Carnegie? Som en direkt följd slutade Carnegie då att handla med långa OMX-optioner och HQ förlorade sin viktigaste motpart på marknaden, vilket i sin tur var en starkt bidragande orsak till HQ:s fall.
Eller är starten måndagen den 15 september 2008, då den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers förlorar tillståndet och finanskrisen inleds? Kanske måndagen den 10 november 2008, då Carnegie till sist förlorar tillståndet och ett viktigt prejudikat sattes?
De flesta skulle nog argumentera för att startdatumet för HQ-processerna var lördagen den 28 augusti 2010. Då beslutade Finansinspektionen att dra in HQ Banks tillstånd. Investmentbanken hade under lång tid kraftigt övervärderat sin tradingportfölj, ansåg Finansinspektionen.
En vecka tidigare hade HQ värderats till 1,5 miljarder kronor på börsen, några år tidigare till över 7 miljarder kronor. När börsen stängde måndagen efter det katastrofala beskedet var börsvärdet 250 miljoner kronor.
Någon vecka senare svalde återuppståndna Carnegie både HQ:s bank och fondbolag. I börsbolaget HQ AB återstod då bara en liten kassa och en grupp ilskna aktieägare.
Två ägargrupper ställdes mot varandra. I ena ringhörnan stod finansmannen Sten Mörtstedt, HQ AB:s ordförande advokaten Christer Sandberg och fondbolaget Skagens grundare Kristoffer Stensrud. I den andra ringhörnan familjen Qviberg med vänner, samt revisionsbolaget KPMG.
Börsbolaget HQ AB förblev noterat med bara ett enda syfte: att stämma den tidigare ledningen, styrelsen, revisorerna och ägarna. Det gick inget vidare. I december i fjol avnoterades HQ AB efter att ha förlorat i tingsrätten och gått i konkurs.
”Styrelsen för bolaget har i dag, sedan det blivit uppenbart att förutsättningar saknas att få in nödvändigt kapital i bolaget för att ställa säkerhet för motparternas rättegångskostnader, beslutat att inge en egen ansökan om bolagets försättande i konkurs då bolaget befinner sig på obestånd”, som det står i HQ AB:s sista pressmeddelande från den 22 december 2017.
Och i fredags kom alltså beskedet. Efter nästan åtta år av processer är HQ färdigbehandlat i det juridiska systemet. Detta då Öresund, Mats Qviberg och KPMG ingått en förlikning med HQ AB:s konkursbo. Det fanns ingen uppsida i att driva ett mål där motparten saknar pengar. Bara kostnader.
Så – vem vann? I en mening har lag Qviberg segrat i alla instanser, inklusive brottmålet. Men i praktiken är alla förlorare utom advokaterna.
Revisionsbolaget KPMG, HQ:s tidigare huvudägare Öresund samt Öresunds ordförande Mats Qviberg betalar totalt 25 miljoner kronor till HQ:s konkursbo. Men det är småpengar jämfört med det totala priset för processen, där advokatkostnaderna uppgår till 100-tals miljoner kronor. Exakt hur många miljoner är svårt att säga. Men skalan på summorna blir tydliga då rättegångskostnaderna bara för ”lag Qviberg” i tvistemålet i tingsrätten låg på 262 miljoner. På det kommer HQ AB:s kostnader, liksom advokatkostnaderna för brottmålsprocessen.
Enligt uppgifter till Affärsvärlden har bara Mats Qviberg haft advokatkostnader på runt 70 miljoner kronor för brottmålet, tvistemålet och förlikningen, en uppgift som bekräftas av en källa med god insyn i processerna. Mats Qviberg meddelar att han inte ger några kommentarer kring sina advokatkostnader.
Om det mot förmodan finns någon därute som kommer att sakna HQ-processerna finns det fortfarande hopp. I fredags meddelade Mats Qvibergs tidigare parhäst, den norske finansmannen Christen Ager-Hanssen, att han hotar med att stämma såväl konkursförvaltaren som sin tidigare partner Mats Qviberg.
Enligt Dagens Industri uppger Christer Ager-Hanssen i ett brev till tingsrätten i Stockholm att hans investmentbolag Custos har köpt en fordran på HQ:s konkursbo från Mats Qviberg på drygt 50 miljoner kronor, pengar som nu i enlighet med förlikningen efterskänks.
Enligt DI skriver Christen Ager-Hanssen att han är ”extremt besviken” på Mats Qvibergs agerande och hotar med att dra honom inför rätta i London. Att driva processer i London är inte precis billigt. Så Qvibergs advokatnota riskerar att stiga.
Det är lätt att glömma efter åratal av processer och hårda ord att det faktiskt finns en vinnare till: Carnegie, investmentbanken som sög upp de bästa individerna och de livskraftiga delarna av den tidigare värsta konkurrenten i stort sett direkt efter FI:s besked. Detta efter att själv ha varit nära att gå under men rest sig igen med private equity-bolaget Altors hjälp.
Carnegie är i dag Sveriges mest framgångsrika och högst rankade investmentbank. Carnegies framgångar har heller inte överhuvud taget något att göra med alla juridiska processer kring HQ. Dessa har bara varit ett komplett slöseri med pengar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.