Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så nära att lyckas

2018-10-17 18:00

Det var som journalist på Svenska Dagbladet som Gunnar Lindstedt år 1997 förstod att allt inte stod rätt till i det svenska börsnoterade investmentbolaget Trustor. Hans publiceringar gav honom välförtjänt Stora Journalistpriset, och namn som lord Moyne, Joachim Posener och Thomas Jisander är för alltid förknippade med härvan. Fortfarande, tjugo år senare, saknas 125 miljoner kronor.

Thomas Jisander var den enda som straffades i efterspelet, dömd till 1,5 års fängelse för anstiftan till grov förskingring. 20 år senare dyker han upp igen, nu misstänkt för att på falska premisser försöka få lån från norska statliga Eksportkreditt. Rättegången i Göteborg pågår just nu.

Det är häpnadsväckande att affären var så nära att lyckas. Det var först när åklagarna i Göteborg påpekar för norska Eksportkreditt vem de höll på att ge ett niosiffrigt belopp till, som affären stoppas. Vad som hade hänt annars går bara att spekulera i, men att döma av förundersökningen fanns en stor risk att de norska skattebetalarna hade fått ta smällen.

På sidan 14 kartlägger Gunnar Lindstedt affären, efter att ha läst förundersökningen och talat med en lång rad personer. Historien är fascinerande och smått sorglig. Småsparare har blivit av med sina slantar och en del av de inblandade framstår som ganska luggslitna individer, inte alls som några smarta vinnare.

Mat är ankaret

Vad gäller näthandel är livsmedel den i särklass omognaste konsumentbranschen. I fjol gjordes bara 2 procent av inköpen på en totalmarknad på 300 miljarder via internet, vilket kan jämföras med 56 procent för bokhandeln och 30 procent inom hemelektronik. Men procenten ökar garanterat. Effekten på resten av handeln blir enorm och städerna ritas om när navet i shoppingcentrumet flyttar ut på nätet. Läs mer på sid 28.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet