Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Synen på svenskar syns på börsen

2019-04-17 18:00

Om man vill bryta isen med bordsgrannen på en halvtråkig middag, så kan man alltid prata om det danska näringslivet, och hur listiga danskar gång på gång blåser svenskarna.

För kännedom är jag åttondelsdansk. Min morfar, som var halvdansk, fick det beskrivet så här (en dansk):

– Ni svenske er gode til fremstilling, men vi i Danmark er forretningsmænd.

Bocka plåt och koka granspån till papper kan alltså vi lättlurade svenskar göra hyfsat väl, men lämna de riktiga affärerna åt Nordens handelsmän.

Att investera i Danmark är en annan femma, då ska det till ett riktigt solitt case. Annars går det som det går. Postnord, som har varit i konstant kris sedan svenska staten fusionerade sitt postverk med det danska och på något märkligt vis fann sig sitta med 60 procent av ägandet men bara 50 procent av rösterna och med gapande munnar, begrep att danskarna inte längre använde brev i nämnvärd omfattning. Läs mer på sidan 9.

Mekonomen, Stadium, Kappahl, exemplen är många. De annars så anarkistiska danskarna tycks ha en kollektiv fobi mot svenskägd detaljhandel.

Näringslivet är ökänt ogenomträngligt och hemligt, så till den grad att danska investerare skyr småbolag.

”Det har lett till att danska bolag som sammanlagt är värda mer än 13 miljarder kronor är börsnoterade i Sverige där riskviljan finns”, skriver Gunnar Wrede på sidan 26.

Byt ut riskvilja mot naiv, och det tycks finnas en samsyn i svenskbilden på bägge sidor Öresund.

Till råga på allt går det på något märkligt vis alltid ganska bra för Danmark. I varje fall lite bättre än i Sverige. Frygtelig.

Chefredaktör

Tack, Danmark

Dådkraften i det danska brobyggandet står i skarp kontrast till den svenska tveksamheten. Det blir ju extra bra när det byggs sådant som Fehmarn Bält-förbindelsen, som inte minst vi svenskar får stor nytta av, kanske mer.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet