Visst kan skogen vara en god affär

Visst kan skogen vara en god affär - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

Sverker Martin-Löfs namn är i dag förknippat med de jakter och företagsjetplan som tvingade honom att lämna SCA. Men det är synd om han inte också är ihågkommen för den anmärkningsvärda omvandling av SCA han genomförde under sina nästan tre decennier som först vd och senare ordförande.

Essity producerar och säljer bindor, blöjor och andra cellulosabaserade engångsprodukter, med egna starka varumärken som Tena, Libero och Tork. När jag skriver detta har Essity ett börsvärde på 159 miljarder kronor. Bolaget knoppades för ett knappt år sedan av från SCA, som då blev ett renodlat skogsbolag. SCA har i dag ett börsvärde på 69 miljarder kronor. Essity är alltså värt lite drygt dubbelt så mycket som SCA. Då har ändå SCA haft ett kanonår på börsen, medan Essity haft en rätt trist utveckling.

Essity konkurrerar på den globala scenen mot internationella varumärkeskoncerner som Procter & Gamble och Kimberly-Clark. SCA tävlar mot lokala och regionala skogsbolag som Holmen och Stora Enso.

Det finns en annan viktig skillnad. Ett varumärkesbol¤ag som Essity värderas utifrån hur framgångsrikt ledningen genomför strategin. Traditionella skogsbolag som SCA är i mycket större utsträckning i händerna på makroekonomiska faktorer. Nu när den globala tillväxten är stark och kronan rekordsvag går det bra (läs Per Lindvalls reportage på sidan 27). Vänder makron åt fel håll, går det närmast per automatik sämre.

Sverker Martin-Löf var under sin tid på SCA emot en uppdelning. Men när den ändå blev av, efter att han lämnat, ger den ett kvitto på värdet av vad han byggt upp: 159 miljarder kronor.

Ps. Finaldags!

Onsdag 16 maj är det stor final på 33-listan år 2018 på A House i Stockholm. Då avslöjas vilka 33 innovationsbolag som får vara med på Ny Tekniks och Affärsvärldens prestigefyllda lista, som presenteras för elfte året i rad. Affärsvärlden.se rapporterar under dagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco