Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Jag borde ha lyssnat på Spotify

2020-01-15 18:00

När började jag lyssna på musik genom Spotify – var det 2007? Det är svårt att komma ihåg exakt när, men någonstans däromkring måste det ha varit. Och när startade mitt beroende av Netflix och HBO? Kan det ha varit 2013? Oavsett tidpunkt borde jag någon gång ha insett att streaming skulle bli en av 2010-talets starkaste trender, en utveckling som skulle skicka forna dvd-uthyraren Netflix börsvärde från 3 till 150 miljarder dollar och göra Spotify till ett 28-miljarderdollarföretag.

Men icke. Inte ens nollräntescenario lyckades jag snappa upp. En treåring hade kunnat räkna ut att det skulle krävas år av centralbanksstimulanser för att få världsekonomin på fötter efter Lehman Brothers. Med den insikten hade det sedan inte heller varit svårt att fatta att besparingarna skulle in i fastigheter (Stockholmsbörsens fastighetsindex gav 7 gånger pengarna under 2010-talet) och tillväxtaktier med höga multiplar.

De bästa affärerna görs som bekant i efterhand och trender är ofta svåra att identifiera i nutidens kaos. Det kan vara bra att ha i åtanke när Affärsvärlden i det här numret listar tio trender som skulle kunna prägla 2020-talet och 30 aktier som i alla fall har teoretiska möjligheter att rida på vågorna. Vill någon vara helt säker på händelseutvecklingen rekommenderas läsning av Affärsvärldens första nummer 2030.

Svåruthärdlig lunch

Om ni inte redan lyssnat – missa inte Bokpoddens avsnitt 11, där ekonomijournalisten Gabriel Mellqvist berättar om sin plågsamma trerätterslunch med Daniel Kahneman, mest känd för att ha fått ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom