Pensionsfällan

Ryggmärgsreflexen är att vi måste spara mer för att få ut högre pensioner. Effekten blir dock den motsatta – avkastningen sjunker ännu mer.
Pensionsfällan - per-lindvall-streckgubbe_binary_6981779.jpg

Alla pensionssystem tycks ha sina brister. Nu är det de senaste 30 årens förment geniala lösning, att alla sparar till sin framtida pension, som ser ut att vara på väg in till rakning. Paradoxen är att detta storskaliga finansiella sparande är en av huvudförklaringarna till den stagnerande produktivitetsutvecklingen och de sjunkande realräntorna och därmed den framtida pensionsbetalningsförmågan. Ju mer vi sparar ju sämre blir det.

Den amerikanske ekonomen Larry Summers har med stor envishet försökt banka in begreppet secular stagnation som epitet på den ekonomiska utveckling som har skett efter den senaste finanskrisen, som blommade ut för mer än tio år sedan. De utmärkande dragen för de utvecklade ekonomierna har varit fallande realräntor, sjunkande produktivitet och en inflation som vägrar att lyfta, det vill säga en sekulär stagnation. Sverige är inget undantag, i synnerhet om vi synar vår ekonomiska utveckling det senaste decenniet genom kvoten BNP per capita.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här