Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tänk om, tänk rätt

2020-02-12 18:00

Dessa är mina principer ... men om du inte gillar dem har jag andra också.” Citatet som tillskrivs den amerikanska komikern Groucho Marx kan kanske tolkas som ryggradslöst men i moderna termer också beskrivas som ett ”agilt” förhållningssätt till omvärlden.

I en snabbrörlig och instabil värld blir förmågan till anpassning och att snabbt kunna ändra kurs en alltmer värdefull valuta. Det är därför heller ingen tillfällighet att årets vinnare av Business Model Award är ett företag som lyckats ompröva sin affärsidé efter nya förutsättningar på marknaden.

Fintechbolaget Tink (läs artikeln på sidan 28) startade som sparapp för konsumenter, men EU:s ändrade betaltjänstdirektiv fick bolaget att byta affärsmodell och i stället bli en teknikplattform för banker.

Efter det tog försäljningen fart, och Tinks vd säger att bolagets omsättning nu är niosiffrig. Kanske blir det fler kursändringar framöver, marknadsförutsättningarna kommer fortsätta förändras och utan förmåga att ständigt kunna anpassa sina ”principer” är det svårt att bli ett framgångsrikt tillväxtföretag.

Veckans intervju

Missa inte intervjun med Essitys vd Magnus Groth med start på sidan 22. Affärsvärlden har tidigare listat bolaget som en av 2020-talets trendvinnare på det ökande antalet äldre i världen.

Göran Lind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom