”Kul att bli historisk”

Maria Möller växte upp omringad av golfklubbar men spelade sin första runda som 27-åring. Sedan våren 2017 är hon ordförande i Svenska Golfförbundet och har bland annat varit drivande i att göra idrotten godkänd för friskvårdsbidrag.

Söndagen den 23 april 2017 ska visa sig bli historisk. Det är Svenska Golfförbundets årsstämma och i en stor lokal på Courtyard Marriott Hotell på Kungsholmen i Stockholm sitter ett hundratal personer. Vid 15-tiden slår den traditionella ordförandeklubban med golfklubbshuvud i bordet två gånger: när den första styrelsen någonsin med kvinnlig majoritet har röstats igenom och när valberedningens kandidat Maria Möller har fått ett enhälligt stöd av stämman. Hon blir den första kvinnan på ordförandeposten sedan Svenska Golfförbundet, SGF, bildades 1904.

– Det är ju alltid kul att bli historisk. Man kan tycka att det var på tiden med en kvinna, även om ordförandens könstillhörighet egentligen inte borde spela någon roll. Men en bra styrelse består av en bra sammansättning av kompetens, kön, ålder och bakgrund.

Som ordförande jobbar hon bland annat för att skapa en god samverkan mellan SGF och landets golfanläggningar, intresseorganisationer och andra idrottsförbund. Därtill ingår en hel del representativa uppdrag. Hennes vanliga heltidsjobb är dock som vice vd, chefsjurist och förhandlingschef på Skogs- och lantarbetsgivareförbundet, SLA. Det är arbetsgivarorganisationen för de gröna näringarna, däribland golfen, vilket innebär att hon hade erfarenhet av att jobba med golfens arbetsgivare och intresseorganisationer redan innan hon blev en del av SGF. Hon värvades till styrelsen år 2015 efter en rekryteringsprocess som var betydligt hårdare och mer omfattande än hon hade varit med om i jobbsammanhang.

– Jag har alltid haft en förmåga att dras till områden där jag har en möjlighet att påverka och inspirera. Så när jag fick frågan om att kandidera till styrelsen kändes det självklart att säga ja.

Maria Möller har dock ingen klassisk golfbakgrund. Hon växte upp i nordvästra Skåne, i fiskebyn Lerberget utanför Helsingborg. I närområdet fanns flera golfanläggningar, bland annat Helsingborgs GK och dess niohålsbana som hon som barn korsade när hon skulle gå och bada. Om vintrarna åkte hon skidor och pulka på Mölle GK:s sluttningar. Men hennes föräldrar spelade aldrig golf och själv ägnade hon sig i stället hängivet åt fotboll och tennis. Det var först för tolv år sedan, som 27-åring, som hon premiäräntrade en golfbana. Hon och hennes fästman Kristofer hade letat efter en sport som de kunde utöva tillsammans, på lika villkor. Golf hade ingen av dem testat tidigare. Sedan sitt första nybörjarförsök har hon gått från 54 till 4,5 i handicap. Hon upplever att hon har haft fördelar av att i ungdomen ha spelat mycket tennis.

– Jag är en extrem tävlingsmänniska och varje runda innebär en möjlighet att tävla mot sig själv eller andra och att sänka sitt handicap. Golfen har också varit ett bra sätt för en kontorsråtta som jag att komma ut i friska luften.

Hennes första viktiga seger som ordförande i SGF ägde rum i januari i år. Då slog en dom i Högsta förvaltningsdomstolen fast att golfen ska omfattas av friskvårdsbidraget, något som Golfförbundet länge hade kämpat för. Maria Möller känner själv att hon mår bra av att spela golf och försöker hinna med en runda varje helg på någon av klubbarna i Skåne eller Stockholmstrakten, där hon och hennes fästman är medlemmar.

– När jag började spela hade jag som mål att jag skulle kunna gå en golfrunda och hantera spelet utan att behöva vara så fokuserad och bara njuta av miljön. Det kan jag nu och kommer nog inte lägre i handicap om jag inte ska lägga ner mycket mer tid och energi. Jag är nöjd så länge jag kan behålla nivån som jag har i dag.

text: Louise Fauvelle

Linda Hoof

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.