”Mat gjord på insekter växer”

Energibars med mjöl från thailändska syrsor. När Martin Strid kom på sin affärsidé fick han flytta företaget till Danmark eftersom insekter i mat ännu inte får användas i Sverige. Men globalt är det en marknad på uppgång.

Det är en vardagskväll i mars 2015. Martin Strid har precis kommit hem från ett pass på gymmet och satt sig att surfa framför datorn. Snart ramlar han över en artikel som länkar till en FN-rapport som väcker hans intresse. Den handlar om framtidens mat och utmaningarna med att producera näringsrik föda för de tio miljarder människor som jordens befolkning beräknas ha år 2050. Insekter lyfts fram som en underskattad proteinrik, hälsosam och klimatsmart livsmedelsgrupp.

Martin Strid, som vid tillfället är 23 år och läser en master i design- och produktutveckling vid Linköpings universitet, googlar vidare och märker att det finns en mängd ätbara insektsprodukter, bland annat tillverkade av syrsor. Det vore kanske något att testa för honom som sportar mycket och vill äta proteinrikt, men samtidigt miljövänligt. Samma kväll går han in på e-handelsplatsen Ebay och beställer hem olika sorters mjöl gjord på syrsor, de är alla tillverkade i Thailand. Han vill testa hur det smakar. När leveransen kommer några dagar senare sätter han i gång att baka knäckebröd och energibars.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här