Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sankt Petersburg för foodisar

2019-06-05 18:00

Igor Grishechkin är kocken alla snackar om i Sankt Petersburg. Framgången bakom hans och Matilda Shnurovas restaurang Kokoko bygger på två saker: bra ekologiska råvaror och Igors spektakulära rätter. De har alla en egen storytelling och är utseendemässigt som skapade för Instagram. Ta till exempel de ikoniska rätterna crème brûlée i form av en Kamelia-dam, glasstruten med laxmousse eller vindspelssnurran med torkat fruktläder.

– Jag tar gamla recept som nedärvts flera generationer tillbaka och så tolkar jag dem med hjälp av moderna tekniker och de råvaror jag har att tillgå, säger Igor Grishechkin.

Hans restaurang har fått viss draghjälp av Moskva-restaurangen White Rabbit där kocken Vladimir Mukhin följs i säsong 3 av den hyllade Netflix-dokumentären Chef’s Table. Serien gav ljus åt den ryska matscenen – och det finns vissa likheter i hur de båda ryska kockarna skapar sina recept.

– Min receptbank innehåller runt 600 unika recept bara framtagna för den här restaurangen, säger Igor Grishechkin.

Faktum är att hans team, för att ständigt kunna överraska stamgäster, arbetar med parallella menyer. En dag i veckan kommer klassikerna, de allra bästa rätterna genom åren, på en egen avsmakningsmeny.

Nygammal ö – nu en publikmagnet

Ön New Holland Island skapades 1719 i och med att två nya kanalbyggen kopplade ihop Neva- och Moikafloderna. Under åren har den varit hem åt flottans verksamhet – och varit en blind fläck, avstängd för stans medborgare – mitt i Sankt Petersburg med militärbaracker och lagerlokaler. På Flottans dag 2010 öppnades ön för första gången och sedan dess har den utvecklats som besöksmål med gallerier, museer och en food court. På vintern lockar en påkostad skridskobana.

1860

… öppnade Mariinskijteatern på Teatertorget. Teaterns namn är taget från tsar Alexander II:s fru Maria Alexandrovna. Etablissemanget är ett av Sankt Petersburgs mesta landmärken och hem åt en balettensemble.

Omstridd sevärdhet

• Isakskatedralen är en av Sankt Petersburgs viktigaste sevärdheter. Kyrkan har varit politiskt omstridd, då den ortodoxa kyrkan ville ha den i sina ägor, i stället för att det skulle förbli ett museum. Detta ledde till protester, inte minst eftersom det skulle innebära förlorade intäkter i museiavgifter då den lockar runt tre miljoner besökare varje år. Under sovjettiden var katedralen först overksam, för att senare göras om till ett museum. På senare år har gudstjänster återupptagits i en del av katedralen.

Sankt Petersburgs hemligaste

Bara invigda får besöka El Copitas, som är på listan över världens 50 bästa barer. Det gäller att först få reda på adressen där gästen blir upphämtad av en man i militäruniform. Han guidar sedan vidare till den riktiga adressen där en galen bar med Rysslands största utbud av mexikansk sprit huserar. Vill du lämna El Copitas måste du meddela barpersonalen, så blir du eskorterad ut – och får lova att aldrig uppge adressen.

Anna Norström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom