Kapitalförvaltaren: Oktoberfrossan är här – med möjligheter

Oktober är traditionsenligt den mest volatila månaden på börser runt om i världen. Folk oroar sig för bolagens rapporter och det är små inflöden till börserna. Hur påverkar det amerikanska valet kapitalmarknaden och varför håller marknaden fast vid ett investeringsråd som gavs för över tio år sedan?

Det är stökigt på världens börser. Enligt Staffan Knafve, portföljförvaltare på Rhenman & Partners är marknadens funktionssätt inte riktigt hundraprocentig. Tillväxtmarknaderna får mycket stryk och även de stora, superlikvida bolagen tar stryk eftersom investerarna minskar sin riskexponering. Ett flödesstyrt händelseförlopp med andra ord, säger Henrik Rhenman, även han portföljförvaltare, tillika grundare av Rhenman & Partners. Frågan är om situationen skapar ett köpläge eller inte?

– Innan marknaden har ��terfunnit sin balans kanske man ska vara lite försiktig, resonerar Henrik Rhenman, – men det är klart att det blir köpläge under den här månaden (oktober, reds anm.), det tror jag.

Vare sig Knafve eller Rhenman är oroliga för oktobers kvartalsrapporter, utan har det förestående amerikanska valet som orosmoment. Enligt Henrik Rhenman är racet i senaten lite tajtare än vad de skulle önska se.

– Att demokraterna sannolikt vinner representanthuset, det har vi trott under det senaste året, men senaten har vi trott republikanerna skulle behålla eftersom det inte är så många som ska väljas om. Nu är det så tajt att det bara ett par tre delstater som bestämmer vem som bestämmer i Washington, säger Henrik Rhenman. Vad gäller hans mångfaldigt prisbelönta fond, Rhenman Healthcare Equity L/S som har mellan 60-80 aktiva kärnpositioner i noterade sjukvårdsrelaterade bolag, finns det en klar bild kring vad som är att föredra, demokrater eller republikaner, när det gäller fondens utveckling.

För mer information: www.rhepa.se

OM RHENMAN & PARTNERS ASSET MANAGEMENT

Rhenman & Partners Asset Management, som grundades 2008, är en Stockholmsbaserad kapitalförvaltare med fokus på två nischfonder som administreras av SEB Fund Services S.A.: Rhenman Healthcare Equity L/S, som startades 2009, och Rhenman Global Opportunities L/S, som startades 2016. Sedan fondstart 2009 har den flerfaldigt prisbelönade fonden Rhenman Healthcare Equity L/S redovisat en genomsnittlig årsavkastning som uppgår till + 21% efter avgifter. Det totala förvaltade kapitalet uppgår till drygt 7 miljarder kronor.

För mer information: www.rhepa.se

RISKINFORMATION:

Detta är en annons från Rhenman & Partners. Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion. Eftersom det här handlar om en investering i någon form vill vi påminna om att en investering innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Kapital som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här