Innehåll från annonsör

Lär dig av fem vanliga investeringsmissar

Vi har ständig tillgång till information om aktiemarknaden och dess möjligheter. Men utbudet av fakta kan göra det svårare att hålla fokus. Läs om några vanliga misstag som faktiskt går att undvika.
Lär dig av fem vanliga investeringsmissar - artikel3_binary_6948392.jpg

Du kan få regelbundna insikter och den fullständiga guiden om hur man undviker investeringsfel här. 
Investeringslandskapet har onekligen blivit mer komplext. Som investerare finns det dock några aspekter att vara medveten om. Om du hanterar dina egna investeringar finns stor anledning att ständigt påminna sig om dem:

1. Att underskatta din tidshorisont

Detta är vanligt och kan få förödande effekter för förverkligandet av dina planer. Vi lever allt längre, men trots detta har många en konservativ uppfattning om sin egen livslängd. Konsekvenserna kan slå dels mot en själv, dels mot nära och kära. Oavsett om ditt syfte är att efterlämna ett arv, eller att själv tillgodoräkna dig tillgångarna under pensionen; krävs att planeringen baseras på en realistiskt uppskattad livslängd.

2. Att missförstå kassaflödesbehovet

Investerare kan förväxla inkomstbehovet med kassaflödesbehovet, och omedvetet sätta krokben för sig själva. Medan kassaflödet visar på hur mycket du behöver för dina privata kostnader, står inkomsten för det som din portfölj tjänar in, och kan komma att beskattas för. Ett misstag är att hamna i tankesättet att inkomsten används för ditt behov av kassaflöde, utan att röra kapitalet. Varför? Hur du skapar inkomst påverkar tillväxten av tillgångarna och den skatt du betalar. Något som i sin tur påverkar möjligheten att uppnå önskat kassaflöde.

3. Att inte lyckas med diversifiering

Det krävs strategi och kunskap för att lyckas med diversifiering. Motsatsen kan exempelvis leda till oavsiktliga koncentrationer. Något som i värsta fall generar accelererande förluster. Här spelar faktorer som sektor, land, valuta, värderingar och storlek roll. En korrekt diversifierad portfölj tar med alla viktiga faktorer i beräkningen för att just undvika koncentrationer och de risker det medför.

4. Du begränsar dig till en marknad

Diversifiering över sektorer erbjuder fördelar, men förbise inte värdet av diversifiering på olika marknader.

Utfallet av investeringar enbart på svenska företag, kan lika gärna bero på landets ekonomiska resultat mer än de enskilda företagen. Du missar samtidigt investeringsmöjligheter som det stora antalet globala innovativa företagen erbjuder utanför Sverige

5. Att avgifterna slukar kapitalet

Ett misstag är att tro att avgifterna för olika serviceleverantörer liknar varandra. Det finns stora skillnader på marknaden och som investerare bör du ta reda på vad som gäller i ditt fall. Avgiftsstrukturen varierar stort mellan aktiemäklare, rådgivare, fond- eller handelsplattformar. Det är därför viktigt att du helt förstår vilka avgifter en rådgivare har innan du anlitar någon.

Fisher Investments Norden har kartlagt fler investeringsfällor, och hur de bäst undviks. Hämta den fullständiga guiden och få regelbundna insikter här.

<span class='js-extra-html' data-iframe='’>

FAKTA OCH RISKINFORMATION:

Investeringar i finansiella marknader innebär en risk för förlust och det finns ingen garanti för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat utgör ingen garanti eller tillförlitlig indikation för framtida resultat.

Detta dokument utgör Fisher Investments Nordens allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning eller som en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Norden ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan när som helst komma att ändras på grundval av nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller prognos av marknadens förhållanden. Avsikten är snarare att förklara vad vi menar. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från dem som beskrivs här. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer.

Fisher Investments Norden är det namn som Fisher Investments Europe Limited bedriver verksamhet med i Sverige, och har utsetts till Årets Förmögenhetsförvaltare tre år i rad av ADVFN. Moderbolaget, Fisher Investments, grundades av investeringsgurun Ken Fisher 1979 och per den 31 december 2019 förvaltar Fisher-gruppen över 850 miljarder kronor för mer än 50 000 kunder världen över.

Fishers enkla investeringsfilosofi bygger på det faktum att utbud och efterfrågan är de enda faktorer som påverkar priset på värdepapper. Kapitalmarknaderna är relativt effektiva på att räkna in all känd information i priserna. Mervärde från aktiv förvaltning kräver därför information som inte är allmänt känd eller att känd information tolkas på ett annat och mer korrekt sätt än andra marknadsaktörer. Fisher Investments Norden erbjuder sina kunder personlig portföljförvaltning, en enkel och transparent avgiftsstruktur, service i världsklass samt lokala representanter som möter kunder där de önskar.

Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets