Så får du bättre koll på ditt företags ekonomi

Har du som företagare lite svårt att hålla koll på hur mycket pengar du har på kontot nästa månad? Om kunderna betalar i tid? Och hur är det med löner och skatt – räcker pengarna? Företagskollen är en unik tjänst som hjälper företag att hålla koll på kassaflödet i realtid. – Den absolut största fördelen är att man kan se hur den ekonomiska prognosen ser ut, säger Frida Svensson Söderlind, ansvarig för företagssegmentet Growth and start ups i Swedbank.
Så-får-du-bättre-koll-på-ditt-företags-ekonomi
Frida Svensson Söderlind är ansvarig för företagssegmentet Growth and start ups i Swedbank. Foto: Swedbank

Under 2020 lanserade Swedbank Företagskollen. Företagskollen tillhandahålls genom ett samarbete mellan Swedbank och Asteria och ingår som en tjänst för alla företagskunder som använder Internetbanken Företag.

Allt fler företagskunder har nu upptäckt fördelarna med att använda Företagskollen.

– Ett av de största orosmolnen för många företagare är huruvida pengarna kommer att räcka till ett visst datum. Leverantörskostnader och löner ska betalas ut och har man då inte koll på sina pengar i realtid blir det svårt att få en uppfattning om det ekonomiska läget i företaget. Företagskollen hjälper företagare att på ett pedagogiskt sätt att hålla koll på ”pengar in – pengar ut”, Frida Svensson Söderlind, ansvarig för företagssegmentet Growth and start ups i Swedbank.

Så enkelt ansluter du ditt företag till Företagskollen


Talar om vart företaget är på väg

Med hjälp av historiska data i form av maskininlärning, bokföringsdata och visualiseringar skapas en prognos som hjälper företagskunder att blicka framåt. Ett meddelande varnar om något verkar felaktigt.

– Den absolut största fördelen är att man kan se hur den ekonomiska prognosen ser ut. Med hjälp av tjänsten kan man röra sig i rätt riktning så att man som företagare slipper sitta i excel-ark och räkna själv. Vi vill hjälpa småföretagare att spara tid och därmed ta fram bra verktyg/tjänster som hjälper dem med detta så att de kan fokusera på sitt entreprenörskap, säger Frida Svensson Söderlind.


Kopplas enkelt till ett bokföringssystem

Tjänsten passar alla företag – stora som små, men framför allt företagare som inte har en egen ekonomifunktion. Företagskollen kan även kopplas till vissa bokföringssystem. På så vis får företagare en skarpare ekonomisk prognos vart företaget är på väg.

Så enkelt får du kolla på ditt företags kassaflöde


Varnar om likviditetsproblem

Det är inte bara när det går dåligt för ett företag som ekonomin blir lidande. Även företag som expanderar kan mötas av likviditetsproblem.

– En ökad omsättning kan göra det svårt att exempelvis köpa in material i god tid. Andra företag kan drabbas när kunder har långa betalningstider och det dröjer innan det kommer in pengar på företagskontot. Då hjälper Företagskollen till att hålla koll på likviditeten i realtid, säger Frida Svensson Söderlind.


Utvecklar ständigt sitt erbjudande

Som företagskund har du möjlighet att dela med dig av informationen som finns i Företagskollen med Swedbank. Då kan banken få bättre förståelse för ditt bolag och dialogen med rådgivare förbättras.

Swedbank ser kontinuerligt över tredjepartsamarbeten för att kunna utveckla sitt företagserbjudande – detta för att kunna stötta sina företagskunder på bästa möjliga sätt.

Får ditt företag tillräckligt med inbetalningar för att täcka utbetalningar? Håll koll med Företagskollen


Det här får du med Företagskollen

  • Enkel och visuell översikt av företagets kassaflöde som hjälper dig att förstå företagets likviditet.
  • Prognos som visar om företaget får tillräckligt med inbetalningar för att täcka utbetalningar. Du kan justera prognosen för att bättre planera framåt.
  • Möjlighet att koppla på ditt bokföringssystem för att få en djupare analys och skarpare prognos, se när dina fakturor förväntas betalas och mycket mer.

Swedbank logo