En klippa i en cyklisk bransch

Hur smart är det att inför en lågkonjunktur investera i en leverantör till gruvsektorn? Mindre dumt än det låter i fallet Epiroc, för den långsiktiga aktieköparen.

När Carnegies Sverigefond nyligen tog in Epiroc i sin exklusiva samling innehav argumenterade fondens förvaltare Simon Blecher att man måste tro på världens undergång för att inte se ett utmärkt köptillfälle. Blechers Carnegie är inte ensamma om att ha tagit gruv- och bergbrytningsteknikbolaget Epiroc till sitt hjärta under företagets korta tid på börsen. Sedan bolaget knoppades av från Atlas Copco före sommaren har det blivit halvt ihjälkramat av traditionella värdeinvesterare.

Här finns också de flesta ingredienser som värdeletare brukar gå i gång på: hög och relativt stabil rörelsemarginal, på i snitt 18 procent de senaste fem åren, en solid balansräkning, vars nettoskuld motsvarar en fjärdedel av eget kapital, samt bra kassaflöden. Dessutom är Epirocs marknadsandelar höga på global nivå och intäkterna är ganska jämnt fördelade mellan regionerna Europa, Asien/Australien, Mellanöstern/Afrika, Nord- och Sydamerika. Epiroc har också ledande position inom den teknologiska utvecklingen – främst inom elektrifiering och automatisering av gruv- och infrastruktursektorns maskinpark. Lägg därtill Atlas Copco-kulturen med kostnadseffektivitet, decentraliserat beslutsfattande och ansvar samt Investor som största ägare, så blir blandningen i det närmaste oemotståndlig.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här