Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Gamingexpertsjuka”

2019-09-04 18:00

BÖRSGOLVET.

Precis som bostadskarriärer hålls vid liv av Ingves med vänner så har gör-det-självarnas favoritaffär Bygghemma kommit igen starkt på börsen. Även med fortsatt minusränta lever dock nätbygghandlarens aktie på lånad tid, varnar en isad Aalborg Dild vid kräftfaten.

– Verkshöjden är aggressiv marknadsföring och brett utbud av lågpris, men leveranserna mot kund är minst sagt svajiga, bokstavligen. Nu har FSN låtit förvärva in så mycket skräpomsättning i det här bygget i jakten på de dumma pengar som ska sätta e-handelsmultipel att det är svårt att se var städningen av portföljen behöver börja och var den ska ta slut. Räkna med haussiga relativcase från säljssidan tills FSN lättat på steken.

På tal om att jaga tillväxtvärdering så ses det ännu ingen hejd på gamingförvärvarnas avkastningsfest på First North.

– Stillfront och THQ är båda byggen uppdrivna av smarta dealmakers. Men anledningen att förvärvsflödet stressas fram är den gamingexpertsjuka som drabbat snart halva flocken Sverigeförvaltare med småbolagsmandat de senaste två åren. Det lurar något darwinistiskt över att låta sig vaggas in extrapolerade tillväxtmultiplar på något som är deal by deal, muttrar en skeptisk negroni.

Ett annat gäng pessimister, förlåt realister, har skippat kräftorna för surströmmingsafton i Stockholms ytterskärgård. Länge har de varnat för den höga risken i obligationsmarknaden, men vad gör det när investerarna ändå fortsätter att mata in kapital i osäkrade obligationsfonder.

– Väldigt många obligationsfonder har en sjukt hög koncentration av ett fåtal innehav. Det kommer bli riktigt svettigt för vissa av dem när investerarna rusar mot likviditet. Jag säger bara såhär: jag skulle inte vilja sitta med Hoist på hand när fondutflödena kommer, larmar en Daytona som tagit hem allt från börsen.

Slutligen tipsar en av Golvets micro cap-vurmare om emissionsaktuella Arbona, det mindre av investerardoldisen Håkan Blomdahls två NGM-bolag.

– För andra året på raken tar de in knappt 25 miljoner för att fortsätta bredda portföljen. Dagens runt 2 kronor aktien ger efter utspädningen nästan lika mycket i bokfört eget kapital. Då får du inte bara en kostnadssnål förvaltning av några av smålistornas kallaste finanshjärnor, utan även del i potentiella skattemässiga förlustavdrag med nuvärden på 2–3 kronor aktien.

Tarmen brister inte av hunger.

Vad var det de sa?

Rådjursryggen: Den gångna veckan stod det klart att Swedbanks nästa vd blir storägaren Folksams vd Jens Henriksson. Ett lågoddsval som den kryddstekta rådjursryggen i nr 13/2019 prickade rätt, med hänvisning till inte bara politiskt kapital utan även Henrikssons formella kompetens med IMF-direktör och börschef i cv:t.

Risotton: En risotto al tartufo nero tipsade i nr 5/2019 om Sernekes alltmer osäkra finansiering av projekt Karlastaden. Häromveckan flaggade byggbolaget för den inflyttningsförsening, till andra halvåret 2022 (mot tidigare i senare delen av 2021), som tryffelriset varnade kan ställa hela det göteborgska prestigeprojektets bokningsläge på ända. Byggbolaget uppgav vidare att exklusiva förhandlingar fortsätter med ”en internationell aktör” om partnerskap för ”komplett finansiering” av byggstartade Karlatornet, skrapan som tar sikte på 245 meters höjd över Göta Älv. Läge att damma av Trumps gamla The Art of the Deal?

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom