Hyresskulder upp till ytan

Från och med 2019 års första rapportkvartal tvingas Stockholmsbörsens bolag att lyfta in omfattande egna hyresskulder i räkenskaperna. Affärsvärlden har räknat på några av de mer kniviga fallen – SAS är ett av dem.
Hyresskulder upp till ytan - stora-analysen-nr-17_binary_6956237.jpg

SÄLJ I föregående Affärsvärlden, nummer 16/2019, gav Veckans data-sektionen en kort introduktion till IFRS 16. Denna nya redovisningsstandard för hyror säger att operationella leasing-kontrakt ska rullas in i alla Stockholmsbörsens bolags koncernräkenskaper från och med den 1 januari i år, eller från och med första brutna räkenskapsår därefter. I praktiken visas de siffrorna upp för första gången i första kvartalets pågående rapportflöde.

Särskilt stora effekter uppstår i bolag som både betalar hög rörelsekostnadsandel i löpande lokalhyra, eller leasingkostnad, och som dessutom bundit upp sig i omfattande och mångåriga kontraktsåtaganden på denna hyra/leasing. I grafiken intill får gör-det-själv-byggvaruhus-bolaget Byggmax, som redan rapporterat sitt premiärkvartal med IFRS 16, exemplifiera IFRS 16 huvudmekanismer:

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets