Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Luftbolag till börsen”

2019-11-06 21:45

BÖRSGOLVET.

Förra veckans stora snackis, vid sidan av alla häpna miner över en börs på all-time-high trots dåliga konjunkturtecken snart sagt överallt, var så klart den norsk-svenska charteralliansen.

– Många tror så klart att Mix och Stordalen fått hybris och skojar om hur miljardärer blir miljonärer i flygbranschen. Men de missar att Ving är ett utmärkt sätt att krama fina förskottspengar ur kassastinna 40-talister, stressade barnfamiljer och törstiga 20-åringar, säger en solbränd på solkusten.

På uppköpsfronten går snacket om att ljudboksfirman Storytel vore ett givet byte för Spotify. Frågan verkar inte vara om – utan när.

– De kommer från olika håll, men allt ljud smälter ju samman. Det är symptomatiskt att bolagen möts i poddvärlden. Givet att Storytel är så mycket mindre, att de värderas relativt lika, kring 3–4 gånger omsättningen, skulle Spotify kunna betala en saftig premie och ändå räkna hem affären, säger ett isterband på KB.

På tal om böcker, så noterar ett glas Honig Cabernet hur Volatis ifrågasatta förvärv av Akademibokhandeln häromåret inte alls ser så dumt ut.

– Volati har en märklig rabatt kontra börsens större, mer renodlade B2B-serieförvärvare. Trots uselt konsumentförtroende och retaildöd så ökar Akademibokhandeln såväl omsättning som vinst. Jag vet inte när, men någon gång måste Volatis multipel återställas.

På tal om skickliga investerare. En räkfrossare på Feskekôrka tycker att Patrik Tigerschiöld på Bure är mannen att ta rygg på.

– Kolla på Vitrolife, Mycronic och Medcap. Hans Bure-aktier blev precis värda över miljarden! Och karln är bara 55, så det finns minst ett par decennier kvar att ta rygg. Cavotec är en lovande turnaround, Ovzon har lockat mycket smart kapital av en anledning och Mentice har grym lönsamhetspotential.

En IPA på Aeronaut Brewing passar samtidigt på att lyfta ett varningens finger kring konsultsektorn, som inte kommer att repa sig på kort sikt.

– Vad jag hört så har GDPR varit lite Y2K-light för konsulterna. Plötsligt skulle alla bolag investera – drivet av rädsla – med följd att konsulterna skar guld med täljkniv en kort period. Men nu sitter de där med baksmällan.

Och så vet en hamburgare på 21 Club hur FSN Capital finansierar årets julklappar.

– Nu när Bygghemma efter introduktionshaveriet fått nosen över noteringskursen så är placingen från FSN lika säker som en snöfri jul i Skåne.

På börsnoteringsfronten ryktas att Qleanai­r, ett lönsamt bolag, hör och häpna, siktar på notering.

– De gör bland annat luftrenare, vilket så klart ligger i tiden. Med Nedermans och inte minst Absolents börsresor i backspegeln är det naturligtvis kanonläge att sätta ett sådant bolag nu.

Slutligen föreslår en luttrad investerare att det bildas en förening för ”anonyma emissionsmissbrukare”.

– Lundabolaget Lifeassays på NGM kan få vara hedersmedlem. Sedan starten 2000 snackar vi 25 emissioner! Och i fjol omsatte bolaget 5 miljoner och förlorade över 40. Märkligt nog röstade aktieägarna nyligen för att fortsätta driften. Man undrar ju om det där är en affärsverksamhet eller någon form av AMS-projekt i privat regi.

Eller kanske ett konstprojekt?

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom