Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nordens pengamaskiner

2019-01-16 18:00

Affärsvärlden spanar vidare efter Nordens avkastningsmaskiner, bolagen som förräntar sitt kapital i hög takt över lång tid.

I nummer 4/2018 listade Affärsvärlden Nordenbörsernas avkastningsmaskiner, på engelska compounding machines. De 24 avkastningsmaskiner som hade högst tioårssnitt för avkastning på eget kapital (roe) har klarat de senaste tolv månaderna skapligt på börsen. Totalavkastningen har snittat på –1 procent under en trist börsperiod (ej valutajusterat till korgens fördel för den svaga svenska kronan). Det är bättre än Stockholmsbörsens index OMXSGI med –4 procent i totalavkastning.

Det listades även sex kandidater, med högt femårssnitt för roe, men med för kort historik. Där har roe-siffrorna inte varit lika vägledande för aktiekursen. Snittavkastningen på börsen låg på –27 procent.

Bryggerikoncernen Kopparbergs har i år kvalificerat sig från kandidat till en av 25 bevisade avkastningsmaskiner. Andra nykomlingar är konsultmäklaren Ework, sjömatsbolagen Bakkafrost och Salmar, tillväxtmarknadsoperatören Millicom och gamblingbolaget Kindred. Bland kandidaterna håller sig smyckesjätten Pandora och teknikkonsulten Multiconsult kvar. Nya är byggaren Lehto Group, etikettbolaget Nilörngruppen samt Micro Systemation, som säkrar bevis ur mobiltelefoner.

Om avkastningsmaskinerna har hanterbar risk så är kvalitetspremier motiverade. Allt annat lika så är aktierna som därtill har låg utgångsvärdering särskilt intressanta att analysera. De kan besitta en dubbelpotential, till både hög kapitalförräntning och uppjusterade börsförväntningar.

Johan Eklund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom