Rabatten är för stor

Teknikhandlaren Christian Berner Tech Trade gjorde ett stort och bra förvärv i början av året. Men det har ännu inte prisats in.

KÖP När Affärsvärlden för knappt ett år sedan synade Christian Berner Tech Trade såg vi en teknikhandlare som handlades med en i våra ögon väl stor rabatt mot börsens större teknikhandlare, såsom Indutrade, Addtech och Lagercrantz. Christian Berners ev/ebita låg på cirka 10 jämfört med 15–16 för de större branschkollegerna. Bolaget stack också ut med en stor nettokassa, jämfört med de nettoskuldsatta branschkollegerna. Det fanns således gott om torrt krut för förvärv.

I mitten av februari satte så Christian Berners vd Bo Söderqvist kassan i arbete då Zander & Ingeström (Z & I) förvärvades för 125 miljoner kronor på skuldfri bas. Det förvärvade bolaget är verksamt inom pump- och värmeteknik och har en fin historik, inte minst på lönsamhetssidan. Rörelsemarginalen har legat på 11–14 procent under många år, 2014 undantaget. Prislappen på ev/ebit 7,6 är klart attraktiv givet det förvärvade bolagets kvaliteter.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här