Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Rosengrenersättare med bra rykte”

2019-08-14 18:00

BÖRSGOLVET.

Åter från sommaren beklagar sig en bubblig Emmanuel Brochet på Oaxen krog över det höga ljudet av regnskur mot fönsterrutorna.

– Hösten och eskalerande handelskrig kom tidigt i år. De bolag som har fått ta mycket stryk i sommar är cykliska bolag som är fordonsexponerade, som Veoneer och Concentric. Förvisso rätt att de har hög exponering mot fordon, men bolagen är ju samtidigt de som dras med först när det väl vänder upp, muttrar Oaxen-besökaren och återgår till att prisa smaken av granskott och skog i en av kvällens desserter.

Även en yrvaken cappuccino på Broms har svårt att förhålla sig till sin nya verklighet inför hösten. I synnerhet i ett cykliskt uppdelningscase.

– Det är väldigt svårt att sia om vem som ska ersätta Rosengren. Det naturliga hade ju varit om en rutinerad affärsområdeschef tog över, men efter den senaste tidens strömhopp i Sandvik så är ju alla efterträdare lika gröna som en intern på sitt första case. Lars Engström från SMRT som stack i våras – det är inte helt omöjligt att han gör comeback – han har ett bra rykte.

En Joe’s Identity-juice powerwalkar förbi.

– Ryktet säger att det blir en kvinna. Någon som kan kavla upp ärmarna och se till att SMT knoppas av. Sandvik har ju egentligen inte formellt beslutat något, och nu verkar fler ägare vara missnöjda med idén om att dela upp bolaget.

I sista Golvet-utgåvan inför sommaren var en ”långsiktig Hanse 315” ute och haussade bredbandsutbyggaren Transtema som högrisk-turnaround med stor potential. Hen får nu svar på tal från en annan Golvet-bekant.

– Underliggande kassaflöde dränerar än så länge bolaget. Räddningen på kort sikt har varit att boka in nya förvärv med projektskulder till leverantörer. När årsredovisningen för 2018 visade att en del av bokslutets leverantörsskulder de facto skulle särredovisas som förskott från kund i stället började i alla fall jag dra öronen åt mig, säger en sauvignon blanc från Sancerre med desto stramare syn på verkligheten, och utvecklar:

– Transtemas undantag från bankkovenanterna i förvärvskrediten för Ericsson Local Services-förvärvet, om nettoskuld/ebitda på max 3,75 gånger, löper ut nu i tredje kvartalet. Det ska nu till rätt stora förvärvstillskott av ebitda, synergi­förhoppningar och kreativ finansiering för att locka upp de lättimponerade för en ny spinn på karusellen. Om inte andas det här väldigt ansträngt inför veckans halvårsrapport.

Kvar i telekomsvängen finns det samtidigt en större existentiell fråga som just nu upptar sin beskärda del av mer prylglada Golvetvänners tid och tankar: Att byta – eller inte byta – till Apples nästa lur?

– Att telefonerna görs i Kina och nu kommer att omfattas av Trumps tullar är en grej. Men större är osäkerheten över att ingen av de telefoner som Apple släpper inom det närmaste verkar ha 5g, inte enligt deras bekräftade planer iallafall, säger en nyinköpt Hermès Birkin och fortsätter:

– Det kan innebära att Apple kan tvingas släppa nästa telefonserie tidigare än de brukar göra. Många konsumenter tänker nog att nästa telefon de köper ska vara en 5g och då har Apple ingen att erbjuda i nuläget.

Vad var det de sa?

Skeptiska Ray-Bans: När Sandviks vd Björn Rosengren nu blir ny vd för ABB får han mycket att bevisa. Inte minst inför det par Ray-Bans som i nummer 21/2019 antydde att Sandvik-vd:n är i äldsta laget för att ge sig in på den hårda och slitsamma fem- till tioåriga vandring som vd-skapet i ABB kommer att innebära.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom