Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svart svan med fjäll

2020-03-18 18:00

Den har en långsträckt kropp med korta extremiteter. Stora fjäll med vassa kanter täcker kroppen, likt rader av taktegel. Utbredningsområdet är Afrika söder om Sahara och Sydostasien, från Pakistan över Indien och Malackahalvön till Filippinerna. Det är världens mest illegalt jagade djur och också ett av världens mest utrotningshotade. De senaste tjugo åren har till exempel populationen i Malaysia minskat med 80 procent. Ett skäl är att många i Kina tror att fjällen har medicinska egenskaper och kan bota remautism och diverse hudsjukdomar. Köttet anses också vara en delikatess och statussymbol.

Nu undrar jag om det var någon som förra året hörde någon ekonom eller analytiker säga något i stil med: ”Börsåret 2020 ser i grunden bra ut men det finns risker. Handelskriget är en, amerikanska valet en annan, men framför allt ska man hålla koll på MYRKOTTEN!”

Jag ska hädanefter tänka på myrkotten varje gång någon med tvärsäkerhet säger vad som ska hända med ekonomin, börsen eller över huvud taget något som har med framtiden att göra.

(Enligt kinesiska forskare var det troligen via myrkotten som nya coronaviruset fördes över från fladdermöss till människan.)

Ny aktieportfölj

Den här veckan är det premiär för Affärsvärldens nya aktieportfölj i tidningen. Portföljen finns på sidan 31, läs också mer om den på sidan 48.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom