Sverdruplyft inprisat

I slutet av året drar Lundin Petroleum i gång produktionen på det stora Johan Sverdrup-fältet i Nordsjön. Stora vinstökningar väntar, men dessa ligger redan i kursen.

Johan Sverdrup var ledare för det socialliberala partiet Venstre och statsminister i Norge 1884–1889. Han har också givit namn till en av de största oljefyndigheterna som hittills gjorts på den norska kontinentalsockeln, en fyndighet vars utveckling till stor del kommer att avgöra oljebolaget Lundin Petroleums framtid.

Efter att tillgångarna i Malaysia, Frankrike och Nederländerna under 2017 delades ut till aktieägarna i bolaget IPC är Lundin Petroleum helt och hållet en norsk affär. Cirka 80 procent av oljeproduktionen – runt 80 000 fat oljeekvivalenter per dag – kommer i dag från oljefältet Edvard Grieg på Utsirahöjden i norska delen av Nordsjön, där bolaget äger 65 procent av licensen. Edvard Grieg togs i drift 2015, produktionskapaciteten har successivt höjts till att i dag motsvara dubbla ursprungliga avtalade anläggningskapaciteten och platåproduktionen har förlängts till bortom 2019.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets