Sverige halkar efter

Trots att ingen ny teknologi är mer avgörande för vår konkurrens­­kraft än artificiell intelligens ligger Sverige rejält efter.En viktig orsak är statlig passivitet.

Svenska politiker uttrycker ofta sin stolthet över att vi rankas som ett av världens mest innovativa länder. Vi är världstvåa i antalet patentansökningar per capita och bara Israel, Sydkorea och Japan ligger högre i forskningsutgifter som andel av BNP. Men det som inte framkommer är att svenska staten står för en relativt blygsam del av forskningsnotan. EU satsar nästan lika mycket på forskning i Sverige som statens egen innovationsmyndighet Vinnova. Näringslivets forskningssatsningar på 70 miljarder kronor årligen är ungefär dubbelt så stora som de statliga forskningsanslagen.

Tillämpad forskning och utveckling betalas i huvudsak av företagen själva. Grundforskningen ska däremot staten sköta genom sina forskningsråd, forskningsstiftelser och universitet, och här finns betydande brister. Sådana brister blir uppenbara när nya forskningsfält öppnas, som när artificiell intelligens blev en realitet i forskningsvärlden i början av 2010-talet.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här