”Uppsnurrade på läktaren”

Sällan har väl Golvets vänner varit så utvilade efter en semester. Sommar, sol och stigande aktiekurser är vägen till äkta välmående!
Golvet
Foto: Martin Barraud/TT

Men det kan bli för mycket av det goda, varnar en ensam trader på ett folktomt kontorshotell vid Stureplan. Börsen har fått biotech- syndromet säger han högt, trots att bara väggarna lyssnar.

”Inte bara är värderingarna uppe på näsblodsnivå, dessutom är rapportreaktionerna helt vansinniga. Titta bara på EQT, Bambuser och Ovzon. Trots det uppenbara att inget egentligen borde kunna överraska faller aktiekurserna med tvåsiffriga procenttal då förväntningarna är helt orimliga. Biotech all over it”, suckar han.

Ett stenkast bort diskuteras nya metoder för att ta in pengar. Finansiell ingenjörskonst har aldrig varit mer uppenbart än i Catena Medias senaste nyemission, säger en Patagonia-väst på East.

”Alla har blivit uppsnurrade på läktaren över det extremt komplicerade upplägget med kombinationen av teckningsoptioner och en hybridobligation som ska användas för att betala teckningsoptionen. Rörigt? Ja det tycker i alla fall småspararna som betalat med ”riktiga pengar” istället för hybridobligationen, som handlas till 80 procent av det nominella värdet.”

Men som om inte det vore nog surrar ett rykte om att Better Collective nu har blivit köpsugna och är ute och letar efter något att sätta tänderna i.

”Jag säger inget så har jag ingenting sagt. Men Catena Media är nog definitivt med på den listan”, svingar ett Babolat-racket med insyn i branschen.

Det är aldrig fel att följa insynstransaktionerna efter en rapportperiod, tipsar en som vet. Senaste veckorna så har det haglat in miljonförsäljningar från ”compounders” som AddtechLagercrantz och Addlife. Värst är Bravida med tre miljonförsäljningar.

”Svårt att tolka detta som att stämningen på direktionsvåningen är lika pigg som börskurserna i dessa bolag ger sken av. Den starka kronan kanske tar ut sin rätt på marginalerna framöver?” säger en iskall draja på Hallwyllska.

Så ett initierat aktietips från takterassen på Linnégatan.

Biovica International med ett börsvärde runt 700 miljoner kronor närmar sig FDA- godkännande inför USA-lanseringen av produkten DiviTum nästa år. Biovicas ordförande Lars Holmqvist var med och sålde cancerdiagnostikbolaget Dako till Agilent för 2,2 miljarder dollar för cirka 10 år sedan. Favorit i repris för Holmqvist?”

Det har gjorts en storaffär i ginmarknaden då den amerikanska spritjätten Diageo köpte Aviation American Gin för 610 miljoner dollar där bland annat skådespelaren Ryan Reynolds var ägare.

”Väldigt trevligt för oss som investerat i Härnö Gin. Börsnotering har det ju pratats om en del men nu kanske vi inte ens hinner med det”, säger en självutnämnd specialist på onoterat.

”Samtidigt är man ju lite skadeglad över att Mackmyra, som gett uttrycket underabsorption ett ansikte, går sämre än någonsin och verkligen har satsat på fel häst i spritracet. Det skulle inte förvåna mig om det annonseras en till nyemission i den kommande rapporten”, säger en bitter före detta aktieägare.

VAD VAR DET DE SA?
Ultraloppslöparen i nummer 25-26: Visst har det ropats om Amazon-vargen ett bra tag, men i början av sommaren berättade en bensäker ultralöpare på Djurgården att den amerikanska nätjätten skulle lanseras i Sverige inom kort. Och visst blev det så. I början av augusti bekräftade Amazon att man slår upp de virtuella portarna i Sverige inom en snar framtid.

Det finns dålig tajming och det finns riktigt dålig tajming, säger en erfaren investerare. Att Nordnet basunerade ut på en smart planterad helsida i DI att man ska notera sig på börsen samma dag som man lyckades få ett totalt datahaveri måste tillhöra det senare.

”Både IT- och IR- chefen måste ha fått en riktigt chockstart efter semestern. Men oaktat datahaveriet så kommer det med stor sannolikhet visa sig att Nordic Capital och familjen Dinkelspiel har gjort en fantastisk affär. Se bara på Avanzas Tesla– liknande värdering! Dessutom skönt för familjen D att slippa dela bank med riskkapitalisterna – knappast en match made in heaven. Det är bara att gratulera alla inblandade!”