Grön obligation blir nollkupongare

Under de senaste decenniernas jakt på ”alternativa” investeringar har skogen klivit fram som en egen tillgångsklass. Men risken är att den "gröna obligationen" förvandlas till nollkupongare.
Grön obligation blir nollkupongare - skogen-900
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT

Svensk skog har gått bihang till svensk skogsindustri till egen tillgångsklass. Mest tydlig har skogens nyvunna tillgångsstatus blivit hos de börsnoterade skogsindustriföretagen Holmen och SCA, efter avknoppningen av Essity. Med AMF:s köp av Billerud Korsnäs skogar, merparten av Bergvik Öst, så har det tunga kapitalet även satt ner foten i denna mossa.

Holmens förvandling från ett skogsindustriföretag med lite skog till ett skogägande företag med ett bihang av industri illustreras bäst av hur balansräkningen ser ut. Under 2010 utgjorde skogsinnehavet en tredjedel av balansräkningen. Idag står skogen för 80 procent av balansräkningen och medan de materiella anläggningstillgångarna, exklusive vattenkraftstillgångarna, kommer upp i drygt 10 procent. För SCA är en sådan historisk jämförelse närmast meningslös eftersom man sålt kartongverksamheten och knoppat av mjukpappersdelen, men skogstillgångarna står idag för 70 procent av tillgångarna.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco