Uppföljning
Uppföljning: 6 av 9 rätt

Kommentar till alla aktieanalyser från 25 feb –10 mars 2018
# Storytel +61% (Köp)
Trampar gasen i botten och går med stor förlust. Börsen har dock valt att se till den fina tillväxten och potentialen på nya marknader.
# Bahnhof +50% (Köp)
Bahnhofs aktie gick riktigt starkt under sommaren samtidigt som vi började oroa oss allt mer för inbromsningen i fiberutbyggnaden. I augusti 2018 slopade vi köprådet på 35,50 kronor. Sedan dess har kursen fallit tillbaka och aktien handlas nu kring 26 kronor.
# Cherry +49% (Köp)
Aktien har varit en av de bättre inom nätspelsektorn under året som gått. Avkastningen blev riktigt bra trots att vi sänkte rådet lite innan budet kom i höstas.
# Bravida +33% (Köp)
Oron för att minskat bostadsbyggande ska drabba även installatörernas marknad har hittills inte visat sig befogad. Bravida tuffar på med riktigt bra marginalutveckling.
# Instalco +39% (Köp)
Samma drivkrafter som Bravida men spetsar till det med en väldigt hektisk förvärvsstrategi. Vi fann aktien liksom Bravida köpvärd men med lite högre risk. Den gav något högre avkastning också.
# Prolight Diagnostics −75% (Sälj)
Börsplus säljråd grundades på att bolaget verkade vara ganska “virtuellt” för att använda en artig skönskrivning.
“Bortsett från en vd på halvtid och minimalt med aktier och en frilansande teknikchef med 150 miljoner skäl att istället jobba med annat går det alltså inte att hitta några drivande nyckelpersoner i Prolight”. Att aktien rasat cirka 75 procent tyder på att vi var på rätt spår här.
# NCC −7% (Köp)
Vi misstänkte att vi var lite tidiga på bollen när vi satte köp på NCC trots att analytikernas förväntningar låg för högt på både kort och lång sikt. En halvhög skuldsättning tillsammans med stora nedskrivningar ledde till halverad utdelning som pressade aktien ytterligare.
# Nilörngruppen −7% (Köp)
Tillväxten saktade in under 2019 och bruttomarginalen var överraskande svag mot slutet av året. Det har inte riktigt lossnat för etikettbolaget och bolagets vd Claes af Wetterstedt och största ägaren Traction fortsätter sälja aktier.
# Zenicor -12% (Köp)
Bolaget har utvecklat en apparat som vårdpersonal kan använda för att screena fram patienter i riskzonen för stroke. Försäljningen skalade inte upp som vi hoppats utan låg kvar kring 20 Mkr i fjol. Aktien har varit trist. Vi skulle ändå påstå att hoppet om framgång lever.
# AQ Group −7% (Neutral)
Underleverantören har fortsatt haft stora problem med leveranssäkerheten under hela året. Lönsamheten är fortfarande ett par procentenheter sämre än den ska vara.
# Funcom −15% (Neutral)
2018 blev ett bra år för den norska spelutvecklaren med över 50 procents tillväxt och rekordmarginal på 30 procent. Men strategin att minska utvecklingstiden för nya spel verkar inte riktigt ha satt sig än. 2019 verkar bli något av ett mellanår för bolaget.
# Sportamore −32% (Neutral)
Kanske börjar investerare ledsna på fortsatt tillväxt men inga vinster? Många e-handlare har pressats på börsen under året och i februari svängde vi om till ett säljråd på Sportamore då aktien stack ut som dyr relativt jättar som Zalando.
# Zutec −42% (Neutral)
Litet mjukvarubolag från Irland som noterades för 24 kr per aktie i fjol. Man missade inget genom att stå över noteringen.
# Ambia Trading −59% (Neutral)
Återförsäljare inom IT med svag lönsamhet. Illa blev värre under 2018 och nu ser en nyemission under svåra omständigheter ut att bli nödvändig.
# Torslanda +14% (Neutral)
Ett enfastighetsbolag av många som vi var avvaktande till. Aktien har gått bra på ett sätt men ändå klart sämre än större fastighetsbolag med lägre risk.
Här finns uppföljning av alla Börsplus 1000 analyser.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.