Analys Utdelningsportfölj Coor
Utdelningsportföljen: Nytt innehav

Normalt sett får Utdelningsportföljen sköta sig själv utan större inblandning från redaktionen, men nu finns pengar från Oriflame att återinvestera. I och med att portföljen har en hel del värdepapper av ränteliknande, stabil karaktär så kostar vi på oss att alltid vara fullinvesterade.
Innehaven i Utdelningsportföljen
Valet faller på att ta in Coor (83 kr). Detta är ett serviceföretag som lyckats ta marknadsandelar från stora drakar som ISS tack vare sitt tydligt nordiska fokus. Tillväxten har varit riktigt bra under en period men marginalen under press. Framöver blir det nog tvärtom, lite sämre tillväxt men bättre marginal. Vi ser framför oss att vinsterna stiger 5-10 procent per år.
Huvudattraktionen är utdelningen som i fjol låg på 4,00 kr. Det kan möjligen bli en höjning med några tioöringar i år. Direktavkastningen ligger just under 5 procent. Utdelningarna plus en uppvärdering till en direktavkastning kring 5 procent på framtida utdelningar ger en potential kring 10 procent i årlig totalavkastning.
Inget som vinner säsongen för portföljen kanske men förhoppningsvis en trygg placering under ett år då det mest varit motgångar för Utdelningsportföljen.
Sedan årsskiftet är portföljen nämligen upp 6 procent jämfört med en börs som avancerat närmre 20 procent. Att slå index ett starkt börsår kommer alltid vara svårt för den här strategin men i år är det flera dåliga aktieval som sabbar avkastningen. Senaste motgången är kursraset i Kindred (59 kr) efter spelkoncernens halvårsrapport.
Som vi skrev om i analysen efter rapporten var det förvånande svaga siffror bolaget hade. Kanske extra mycket så mot bakgrund av de stora aktieköp bolagets VD Henrik Tjärnström gjorde efter Q1-rapporten, som inte heller var någon höjdare. Det handlade om nästan 14 Mkr.
Efter två kvartal på raken med en rörelsemarginal under 10 procent är osäkerheten stor om den långsiktiga vinstförmågan. Den verkar helt klart inte i närheten av de runt 17 procent i marginal som Kindred haft 2015–18. Men anser man att aktien är värd 13 gånger rörelsevinsten, vilket inte sticker ut som dyrt för ett icke-cyklist storbolag, så prisar dagens värderingen in att lönsamheten ligger kvar nära nuvarande nivå in i 2021.
Det känns väldigt pessimistiskt. Nog är det så att antingen fungerar bolagets taktik att investera för tillväxt (marknadsföring) och då kompenserar det kostnadsökningarna för ökad skatt, eller så drar Tjärnström ned på reklamen. Jokern i leken är såklart omregleringen i Holland, där skatten blir mycket höga 29 procent. Men den marknaden är inte så mogen och bör växa kraftigt efter regleringen. Holland är inte som Sverige.
Allt som allt landar vi ändå i att behålla aktien i portföljen tills vidare.
Börsplus utdelningsportfölj
Varje år sedan 2016 sätter Börsplus ihop en utdelningsportfölj. Till den väljer vi ut ett antal aktier som alla har det gemensamt att de har extra hög direktavkastning. Numera drar vi gränsen vid 4,5 procent i förväntad direktavkastning för att en aktie ska vara aktuell för portföljen.
Med en stor del av en godkänd totalavkastning redan hemma i form av utdelning så hoppas vi att portföljen ska stå sig bra avkastningsmässigt ur ett absolut perspektiv.
2019 års upplaga av utdelningsportföljen är en portfölj med 100 000 kronor och inköpskurserna är per 14 december 2018. Mer om utdelningsfokuserad investering och hur vi tänkt när vi komponerat årets portfölj finns i den här artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser