Fyra rätt av sex råd – och en riktigt otippad kursvinnare

UPPFÖLJNING:Det blev mer rätt än fel bland de råd som Börsplus kom med för ett år sedan. Vi spelade IPO-spelet plumpfritt med tips om att teckna B3IT och Academedia samt att hålla sparpengar på behörigt avstånd från Lauritz. Plumpen i protokollet blev den riktigt otippade kursvinnaren Comhem.
Fyra rätt av sex råd – och en riktigt otippad kursvinnare - fd440b5a-bd6d-41bb-acb9-802b52b48b82fitcroph450q80upscaletruew800s53f4e59d00ec1ea00edd9c6198ec7ad63cbe2bd0

När vi ser tillbaka på de råd Börsplus gav för ett år sedan så fick vi det mesta rätt. Vi kryssade fint bland periodens nyintroduktioner och hoppade på de som gick bra – B3IT och Academedia – och varnade för Lauritz som blev en riktig härva. Totalt sett blev facit fyra rätt av sex möjliga, enligt vårt via att utvärdera saken (mer om det i faktarutan sist i artikeln).

Men det vi så här i efterhand hajar till mest över är den – för oss i – otippade kurssuccén för Comhem. Ett bolag utan riktiga ägare, med tveksam image på kundmarknaden som dessutom spände bågen riktigt hårt genom ett stort förvärv (Boxer) är mycket sårbart för minsta motgång, resonerade vi.

Hittills har det inte blivit några motgångar. Och på något oklara grunder har Kinnevik valt att ta taktpinnen i bolaget genom att köpa en kontrollpost i det före detta Teliabolaget. Det är inte utan att vi instämmer i SvD-krönikören Torbjörn Isacsons fråga. Undra vad Jan Stenbeck hade sagt om det?

Uppföljning av aktieanalyser under perioden 29/5–11/6 2016

Studsvik +2% (köp)

En värdesituation som vi följt nära utan att få riktigt bra betalt hittills. Men det finns strukturgrepp som snabbt kan ändra på det så vi ger inte upp.

B3IT +58% (teckna)

IT-konsultbolag med ovanligt fin tillväxt som noterades för ett år sedan. Rådet blev att teckna men när aktien steg till 75 kr på kort tid sänktes rådet till neutral. Står nu kring 82.

Lauritz -35% (teckna inte)

Auktionsbolaget imponerade inte alls vid sin notering med en stökig struktur och för hög prislapp. När aktien straffats snabbt och hårt lutade vi åt att nog var nog och slopade säljrådet på 13,10 kr. Aktien har fortsatt rasa.

Academedia +49% (teckna)

Det var öppet mål att teckna Academedia när riskkapitalägarna satte kursen med rejäl rabatt för att komma in på börsen med bred ägarbas. Kursen steg 40 procent redan första handelsdagen.

NGS Group +24% (köp)

Bemanningsbolag med stark historik som plötsligt börjat gå allt svagare. Tack vare bra förvärv och låg värdering i utgångsläget har aktien ändå inte blivit någon katastrof. Ser riktigt billig ut i dag också.

Comhem +63% (sälj)

I våra ögon mycket otippad kursvinnare. Drog upp risknivån stort genom Boxer-förvärvet för ett år sedan men placerarna räds varken skulder eller hård fiberkonkurrens. Nu har Kinnevik gått in också.

Formpipe +65% (neutral)

Litet mjukvarubolag som var i en svacka och kämpade med halvdana marginaler. Ledningen har lyckats vända trenden och aktien har följd med i den riktningen.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag av olika slag så blir slutsatsen ofta att en aktie är ”Intressant” eller ”Ointressant” snarare än ensidigt köp- eller säljvärd. I uppföljningssammanhang tvingar vi in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd. Men givet den höga risken i dessa bolag är det viktigt att dessa inte misstolkas för tvärsäkra köp/sälj-råd från Börsplus sida. Eventuella förhoppningsbolag markeras med en asterisk i tabellen nedan.

I grafen nedan visar vi utvecklingen för samtliga råd som givits under senaste året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.