Uppföljning
Råduppföljningen visar fortsatt fina utfall

Kommentar till alla aktieanalyser från 30 oktober – 12 november 2016
# Resurs Bank +9% (Köp)
Vid noteringen var Resurs en billig bankaktie med hyfsad tillväxt och hög direktavkastning. Så har det förblivit och aktien har inte rört sig nämnvärt under tiden på börsen. Vi ser med viss tvekan rådet som ”rätt” då avkastningen på 9 procent är okej även om aktien gått 4 procent sämre än index. Att Resurs näst största ägare Nordic Capital nu även köpt 10 procent i nischbanken Nordax är svårtolkat. Vi lutar åt att det är positivt för hela sektorn att en slipad aktör med god insyn i branschen är villig att återigen satsa pengar på att utvecklingen blir god under kommande år. Det validerar på nytt investeringstesen för nischbankerna. Kanske ökar det även möjligheten till en strukturaffär mellan Nordax och Resurs?
# Dometic +17% (Köp)
Aktien värderas lågt på grund av oro för att försäljningen av husbilar är på väg att toppa särskilt i USA. Lite överdrivet tyckte vi eftersom Dometic har en viktig del av sin affär inom eftermarknaden som inte hänger så mycket på hur många nya bilar som rullar ur fabrikerna varje år. Bolaget har fortfarande inte satt sin allt starkare balansräkning i fullt arbete, vilket är en potential för framtiden.
# Alimak +44% (Köp)
Den cykliska tillverkaren av arbetshissar för byggen och industrier har gått väldigt bra på börsen. Dels pekar pilarna rakt upp på byggsidan. Dels har ledningen fortsatt sin breddning av Alimak genom förvärv som etablerat det inom hissar för vindkraftverksservice. Ökad vinst och något högre värdering gav god avkastning.
# Novo Nordisk +22% (Köp)
För ett år sedan hade både tillväxt och aktievärdering kommit rejält på skam i den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk. Vi såg ett köpläge då värderingen var låg för ett världsledande bolag med starka patent och produkter som fortsätter växa på grund av ökande problem med fetma och diabetes. Efter 20 procents avkastning tog vi ned köprådet i augusti.
# Cherry +9% (Neutral)
Spelbolaget Cherry hade gått som tåget på börsen efter att nyförvärvet ComeOn visat enormt starka siffror i några rapporter. Här valde vi att sänka rådet till neutral med hänvisning till att den typ av tillväxt och marginaler som ComeOn kördes med nog inte var uthålliga. Aktien steg något innan rådet åter ändrades till köp.
# Kambi −47% (Neutral)
Lite otur med fotbollsresultaten men också strukturproblemet med extremt storkundsberoende har gjort Kambi till en trist aktie att äga. Vår förmodan att det skulle gå att köpa den till betydligt billigare kurs än de 127 kronor som aktien stod i för ett år sedan besannades. Rådet ändrades till köp efter halvårsrapporten.
# Elanders −16% (Neutral)
Aktien var upp och nickade runt 110 kronor efter storförvärvet LGI. Även med den bästa vilja hade vi svårt att räkna hem någon uppsida i aktien. Det som gjorde att vi ändå stannade vid ett neutral-råd var att Elanders har intressanta förvärvsmöjligheter. Det senaste året har aktien backat i takt med att man, som Börsplus påpekade, haft svårt att få upp marginalerna. Att man ändrade marginalmålet till 7 procent (Ebita) är sannolikt en alldeles för liten sänkning utifrån koncernens nuvarande affärsmix.
# Swedol +29% (Neutral)
När vi skrev om bygghandelsbolaget Swedol för ett år sedan var återhämtningen på god väg efter ett par år med trista resultat. Vi såg inget köpläge då men underskattade nog den positiva utveckling som synts efter att förvärvet av Grolls kommit in i böckerna. Nu är bolaget på god väg mot rörelsemarginaler över 9 procent. Den starka underliggande marknaden har dock varit en viktig drivkraft och frågan är hur Swedol påverkas om byggmarknaden nu viker.
# Scandidos +93% (Neutral)
Börsplus säljråd tidigare under 2016 var framgångsrikt. Aktien rasade när den av oss väntade nyemissionen blev verklighet. Efter ett rejält kursras för aktien och nya pengar på kontot för bolaget såg vi att det var dags att ta bort säljrådet i Scandidos. Gott så, eftersom aktien därefter i princip dubblats i takt med att det trillat in en mängd orders på Delta 4-produkten.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.